Szabadidő

Korlátlanul és ingyenesen kölcsönözhetünk ezentúl a legnagyobb online könyvtárból

Nagyszerű hír a könyvmolyoknak: az Open Library eltöröl mindenféle korlátozást, annyian tölthetik le könyveiket, ahányan csak szeretnék.

Aki szeret érdekességek utát turkálni az interneten, az biztosan ismeri az Internet Archive nevű projektet: ez egy hatalmas adatbázis, amely az internet múltját tárolja, rengeteg könyvvel, videóval, zenével és szoftverrel. Bár vannak havidíjas szolgáltatásaik, alapvetően ingyenes az egész. Ők működtetik a Wayback Machine-et, amelyen megszűnt honlapokat lehet megnézni, vagy még működő site-ok előző verzióin böngészhetünk. Ami most a legfontosabb: övék a hatalmas, majd’ másfél millió könyvet tartalmazó Open Library, egy ingyenes könyvtár, ahonnan bárki kikölcsönözhet bármit online. A csapda egyedül az, hogy a furcsa szerzői jogi szabályozásnak hála csak annyi „példányban” lehet kikölcsönözni (tehát böngészőben olvasni vagy e-olvasóra letölteni) a könyvek szkennelt változatát, ahány fizikai példánya a könyvtárnak van. Ha egy könyvnek csak öt példánya van a raktárban, akkor egyszerre online sem olvashatják többen ötnél. 

A jó hír az, hogy most ezt  korlátozást feloldották, azaz a koronavírusra való tekintettel ideiglenesen

mindenki annyi könyvet kölcsönözhet ki sorban állás nélkül, amennyit csak akar.

Ezt elvileg az otthon tanuló diákok miatt vezették be, de mi is használhatjuk, és egész biztosan talál minden (angolul értő) olvasó kedvére való könyvet. Ezzel tehát egy kicsit máris elviselhetőbb lett a házi karantén.

A könyvtárat itt találjátok.

Forrás: Ars Technica

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top