Szabadidő

Las Vegas híres kaszinói valójában nem is Las Vegasban vannak

Akár hetekig is elszórakozhatunk Las Vegas legnépszerűbb, legrikítóbb és legzsúfoltabb részén anélkül, hogy ténylegesen betennénk a lábunkat Las Vegasba.

A tikkasztó klímájú Mojave-sivatag nevadai részén terpeszkedő Las Vegas olyan, mint egy Szodomával keresztezett felfújható ugrálóvár: egy napig nagyon szórakoztató, utána meg már inkább elviselhetetlen. „Ami Vegasban történik, az Vegasban is marad” – szól ugyebár az ismert szlogen, amelyet bizonyára valamelyik kaszinóhotel agytrösztje talált ki, hogy legyen mit rávasalni a túlárazott szuvenírpólókra, és amellyel ennek ellenére mi sem nagyon tudunk vitatkozni, sőt örülünk is, hogy így van, hisz az tényleg mindenkinek jobb, ha a város határain belül tartják azt a sok rusnya és hatalmas épületet, nyolcvanas éveket idéző illuzionista show-t, Shania Twain-koncertet, meg az összes többi megalomán, ízléstelen és bámulatos szörnyűséget.

 Las Vegasnak egyébként számos feltűnően normális része is akad, ahol nincs mű-Eiffel-torony, műpiramis és táncoló csodaszökőkút, hanem autószerelők, matematikaprofesszorok, kozmetikusok, zongorahangolók és egyéb hétköznapi emberek élik a hétköznapi életüket; sokuk valószínűleg még soha nem játszott semmiféle szerencsejátékot. A rendezett, kertvárosi Las Vegas persze a kutyát nem érdekli, a látogatókat ugyanis elsősorban a Las Vegas Boulevard, és azon belül is az ún. Las Vegas Strip (bennfenteseknek egyszerűen csak The Strip) csábítja a bűn városába. A Stripen szó szerint egymás hegyén-hátán állnak az olyan ikonikus bűnbarlangok, hotelek és szórakoztatókomplexumok, mint a Mandalay Bay, az Excalibur, a Bellagio, a Treasure Island, a Hilton Grand Vacations Club, a Sahara, a Caesars Palace, a Casino Royale, a Palazzo, az MGM Grand, a Circus Circus, és még vagy két tucat másik; nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag ezen a részen koncentrálódik Las Vegas igazi esszenciája. A totális lasvegasizmus

A Strip egy jellegzetes részlete (fotó: Wikipedia)

A Strip egy jellegzetes részlete (fotó: Wikipedia)

Ennek fényében (neonfényében!) talán meglepő, de a Strip tulajdonképpen (avagy technikailag) nem is Las Vegasban van,

hanem egy Paradise nevű, tökismeretlen kisvárosban.

Illetve egy bizonyos része átlóg egy másik, még észrevehetetlenebb kisvárosba, amit úgy hívnak, hogy Winchester. Ja, és az se felejtsük el, hogy Paradise-ban található még az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb reptere, a McCarran International Airport és a Las Vegas-i Nevadai Egyetem (University of Nevada, Las Vegas) is, valamint itt áll a híres Welcome to Fabulous Las Vegas-tábla; kábé hat kilométerre az igazi városhatártól.  

Még a három évvel ezelőtti borzalmas Las Vegas-i tömegmészárlás is itt történt. 

Üdv a csodálatos Paradise-ban! (fotó: Wikipedia)

Üdv a csodálatos Paradise-ban! (fotó: Wikipedia)

Fontos, hogy Paradise (és Winchester, de most az egyszerűség kedvéért együtt kezeljük őket) nem Las Vegas egyik negyede vagy kerülete, hanem tényleg egy többé-kevésbé különálló kisváros: egy önálló önkormányzattal nem rendelkező, úgynevezett népszámlálási lakóövezet (census-designated place – ígérjük, ezeket a kifejezéseket nem írjuk le többször), amely körülbelül 121 négyzetkilométeren terül el Las Vegastól délre, és több mint kétszázezren lakják.

A játéktermekben már akkor is bővelkedő területet, Paradise Valleyt 1950-ben akarta Las Vegashoz csatolni az ambiciózus polgármester, Ernie Cragin, ám a direkt a város határán túl építkező kaszinótulajdonosok nem lelkesedtek az ötletért, mivel akkor több adót kellett volna fizetniük, így aztán gyorsan kilobbiztak maguknak a Clark megyei bizottságnál két saját várost: ezek lettek aztán 1953-ban Paradise és Winchester.  

De azért ne aggódjunk, Las Vegasban (az igazi Las Vegasban) is akad bőven látnivaló: mint például a Striphez hasonlóan turistacsalogató Fremont Street, ahol többek közt a város kabalafigurájának számító neoncowboyban, Vegas Vicben lehet gyönyörködni.

 

További cikkeink is bizonyítják, hogy az Egyesült Államok egy fantasztikus hely:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top