Szabadidő

Rájött a rab, hogy imádja a matekot, a börtönből írt tanulmánya tudományos áttörés lett

A matekzsenit gyilkossággal ítélték el. Christopher Havens története kicsit a Good Will Huntingra hajaz.

Christopher Havenst 2011-ben 25 év letöltendőre ítélték gyilkosságért, idén januárban pedig megjelent egy tanulmánya egy matematikai szaklapban – írja a Live Science nyomán az Index. Állítólag nem ez az első matematikai tanulmány, ami a börtönben született: André Weil a börtönből, Srnivasa Ramanujan pedig teljes izolációban dolgozott matematikai munkáján.

Tudományos áttörést ért el a gyilkos matekzseni.

Tudományos áttörést ért el a gyilkos matekzseni. Fotó: Unsplash

A történet kicsit hasonlóan indult, mint a Good Will Hunting: miután Havens rájött, hogy szereti a matekot, és magánzárkájában a börtön összes oktatási erőforrását kimerítette, levelet írt egy matematikai kiadónak, segítsenek neki levelezőpartnert találni, akivel megvitathatja az eredményeket. A levele eljutott egy olasz számelmélet-professzorhoz, aki először egy feladatot küldött Havensnek, gondolván, hogy úgy is elbukik rajta, ám Havens tökéletesen megoldotta a feladatot.  Ezután a matematikus küldött Havensnek egy újabb, lánctörtekkel foglalkozó feladatot, aminek a januárban megjelent tanulmány lett az eredménye. 

Kidolgoztam egy hosszútávú tervet, amiben benne van, hogyan fizetem vissza a felbecsülhetetlen értékű adósságom. Tudom, hogy ez az ösvény végtelen, és sose jön el a nap, amikor teljesen visszafizettem az adósságom. De ez az adóssággal terhes hosszú élet nem rossz. Inspiráló. Lehet, hogy hülyén hangzik, de az áldozatom lelkének társaságában töltöm a büntetésem. Sok fontos teljesítményemet neki ajánlom” – idézi a lap Havens-t.

A rab börtönbüntetése leteltével szeretne egyetemi diplomát szerezni, és non-profit formában raboknak matematikát oktatna.

További különleges történeteink a rabokról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top