Szabadidő

Rekordszárazság: néhány év, és eltűnhet a Fertő-tó

Utoljára 1965-ben volt olyan alacsony a Fertő-tó vízszintje, mint most. Ha a tendencia folytatódik, néhány éven belül eltűnhet a festői tavunk.

Olyan nagy a szárazság idén, hogy Burgenland munkacsoportot nevezett ki a krízis elhárítására, akik azonban egyelőre nehezen találják a megoldást, és azt várják, a magyar társszervezetek is segítsenek a probléma megoldásában. A gondot elsősorban az okozza, hogy nagyon kevés csapadék esett, márpedig a festői Fertő-tó esetében ez adja a legfőbb vízutánpótlást – írta meg a Die Presse cikke nyomán a hvg.

Stég a Fertő-tavon (fotó: Pixabay)

Stég a Fertő-tavon (fotó: Pixabay)

Utoljára 1965-ben volt ilyen alacsony a vízállás, mint most, és nagyon úgy fest, ez az év nem egyszeri kivétel lesz, mert a következő esztendőkben is nagyobb szárazságokra kell számítani. Sajnos a Duna és a Rába mészben gazdag vizével nem tölthetik fel a tavasz, mert a mész erős iszaposodást okozna. Megoldást jelenthet a talajvizek igénybe vétele, de ehhez Ausztriának biztosan szüksége lesz Magyarország segítségére is. Ha megtörténik a Fertő-tó kiszáradása, nem ez lesz az első alkalom: 150 évvel ezelőtt egyszer már történt ilyen.

A Fertő-tóból érdekes dolgok szoktak előkerülni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top