Szabadidő

9 szokatlan állatbarátság, ami megmutatja, hogy a különbségek nem számítanak

Mit keres egy patkány a macska hátán? És mióta van jóban az orrszarvúbébi a kecskével? Néha megbillennek a természet törvényei, és különleges állatbarátságok szövődnek.

A természet tele van csodálatos történetekkel, és sokszor mi, emberek is sokat tanulhatunk az állatoktól. Vannak olyan helyzetek, amikor az ősi ösztönök helyett valami más kerekedik felül az állatokban, és egy különleges dolog jön létre. Szokatlan és megható állati barátságok következnek.

1. Együtt játszik a róka és a kutya

Norvégiában igazából is megtörtént az, ami A róka és a kutya című 1981-es Disney-rajzfilmben csak mese volt: összebarátkozott egy róka és egy kutya. Torgeir Berge a Tinni nevű kutyájával sétált az erdőben, amikor találkoztak egy vadon élő vörös rókával. A két állat azonnal összebarátkozott, mintha ezer éves pajtások lettek volna. 

A rókát elnevezték Szimatnak, azóta pedig elválaszthatatlan társak. Imádnak együtt mókázni a szabadban, még egy könyv is megjelent a különös egymásra találásukról Szimat & Tinni címmel.

2. A cica és patkány barátsága

Kutya-macska barátságra gyakran akad példa, de az csak ritkán fordul elő, hogy a cicusok jóban legyenek holmi rágcsálókkal, mint azt a Tom és Jerry óta jól tudjuk. Erre cáfolt rá Ranji, a macska és Mogyoró, a patkány. Gazdájuk, a wisconsini Maggie Szpot aggódott, amikor a menhelyről mentett vörös cirmos mellé hazavitt két patkányt, mert attól tartott, hogy beindul Ranji vadászösztöne. De fölösleges volt az aggodalom, mert az egyik patkány úgy összebarátkozott a cicával, hogy mindenhová együtt mentek, még együtt is ettek.

A kapcsolatuk különlegességét jól mutatja, hogy a másik patkány finoman szólva sem kedvelte a macskát – ő volt a kontrollcsoport. Mogyoró azonban imádta. De mivel a patkányok nem élnek sokáig, csak két évig élvezhették egymás barátságát. Ranji gazdája megpróbálta a társ nélkül maradt kedvence fájdalmát cicával enyhíteni, de azt az űrt, amit Mogyoró elvesztése okozott, más állat nem tudta betölteni.

3. Tigriskölykök pótmamája lett a csimpánz

Szokatlan pótmamát kapott két fehér tigriskölyök Amerikában, akiket a biztonságuk érdekében el kellett elválasztani az anyjuktól. A helyet, ahol éltek, tönkretette a hurrikán, anyjuk pedig túlságosan stresszes lett emiatt. Az alig három hetes tigrisbébiket China York fogadta be dél-karolinai állatmenhelyére. Ott élt Anjana, a csimpánz is, aki születése óta együtt van a gazdájával, és minden mozdulatát utánozza. 

Így kis idő múlva már Anjana etette a kis tigriseket cumisüvegből, dédelgette, babusgatta őket, bolondozott velük, mintha a saját gyerekei lennének.

4. Kecskével haverkodik a bébiorrszarvú

A Khula nevű orrszarvúbébit állatvédők mentették meg Dél-Afrikában, mert az anyja nem tudta táplálni. Zavarodottan, lesoványodva szinte odament az emberekhez, hogy segítsenek rajta. Egy menhelyre került, ahol árva állatoknak viselték a gondját. Voltak ott más orrszarvúk is, de Khula még túl kicsi volt ahhoz, hogy összeeresszék a durva felnőttekkel. Ezért kerestek neki egy másik társast: Imbuzit, a kecskét! Három napig egymásra sem néztek, aztán szép lassan egymásra találtak, és mintha csak fajtársak lennének, együtt játszottak, ettek, dögönyözték egymást.

Imbuzi társasága nagyon jót tett a kis rinocérosznak, szépen megerősödött, és amikor már a nagyobb orrszarvúk közé engedték, már megvolt a kellő önbizalma.

5. Teknőst választott az amputált lábú tehén

Simon, a tehén azután érkezett a thaiföldi WFFT Vadállatmentő Központba, hogy egy súlyos sérülés miatt amputálni kellett a hátsó lába egy részét. Felépülése közben a gondozói azt tervezték, hogy Simonnak jó dolga lesz abban kifutóban, ahol két másik tehén is él. Ám fajtársai helyett a 6 hónapos Simon egy hatalmas teknőst választott barátjának.

tehén teknős barátság

Simon, a tehén, fajtársai helyett inkább Leonardót, a teknőst választotta barátjának (Fotó: Facebook/Wildlife Friends Foundation Thailand)

A Leonardo nevű sarkantyús teknős egy évvel korábban került a menhelyre, miután bezárt a bangkoki állatkert. Simon és Leonardo nagyon élvezik egymás társaságát, mindenhová követik a másikat, együtt esznek, pihennek. A gondozók pedig úgy döntöttek, nem szakítják meg ezt a különleges barátságot, így azóta is együtt vannak.

6. Balu, Leo és Sir Kán

Amikor a rendőrök rajtaütöttek egy atlantai drogdíleren az otthonában csaknem 20 évvel ezelőtt, a kábítószeren kívül mást is találtak. Egy oroszlánkölyök, egy medvebocs és egy tigriskölyök lapult az alagsorban, akiket a díler háziállatként tartott. A vadállatok alultápláltak voltak, testüket sebek borították, de már akkor is különleges kapcsolat volt közöttük. A triót a Georgia állambeli Noé bárkája nevű állatmenhelyre vitték, ahol megkezdődött a rehabilitációjuk. Felépülésük után nem engedhették őket vissza a vadonba, a menhelyen viszont boldog életet élhettek.

Balu, a medve, Leó, az oroszlán és Sir Kán, a tigris 15 évig élt a legnagyobb harmóniában, majdnem, mint A dzsungel könyvében. Sajnos 2016-ban Leó elpusztult, két évvel később pedig Sir Kán is követte, csak Balu maradt életben.

7. A selyemtyúk és a csivava

Ennek a két imádni való állatnak a története külön-külön is megérdemli a figyelmet, hát még azután, hogy a legjobb barátok lettek! A Roo nevű csivavát az út szélén találták kidobva, hiányozott a két mellső lába, valószínűleg a születési rendellenessége miatt szabadult meg tőle egy szívtelen szaporító. A kiskutya az amerikai Duluth állatkórházba került, ahol Alicia Williams is dolgozott. A fiatal nő korábban egy kísérleti laboratóriumból szabadított ki egy selyemtyúkot, és úgy döntött, mindkét állatot gondozásba veszi. Roo és Penny hamar egymásra talált.

Roo, a csivava és Penny, a selyemtyúk

Szokatlan barátság szövődött Roo, a csivava és Penny, a selyemtyúk között (Fotó: Facebook/Roo & Penny Chicken)

A kutyus kapott egy aprócska kerekes kocsit, így vidáman futkározhat, tollas kis társa pedig állandóan ott szaladgál mellette. A rendkívüli párosnak saját Facebook-oldala is van, ahol rengeteg tüneményes fotó látható róluk.

8. A vad és a gyapjas

Timba, az elefánt 6 hónapos korában lett árva, miután anyja lezuhant egy szikláról. A dél-afrikai Shamwari Rehabilitációs Központ csapata mentette meg, majd egy Albert nevű birkával került egy kifutóba. Az első nap kicsit zűrös volt, Timba megkergette a birkát, másnap viszont már úgy sétáltak körbe, hogy az elefánt ormánya a birka hátán pihent. Ettől a pillanattól kezdve elválaszthatatlan barátok lettek.

A gondozók abban bíztak, hogy Timba egyszer visszatérhet a vadonba, ám az elefánt 2010-ben váratlanul meghalt. Kettőjük megható kapcsolatának történetét A vad és a gyapjas – Egy elefánt és a birkája című dokumentumfilm dolgozta fel.

9. Vízben és szárazföldön

Bár az eddigi állatbarátságok is elég különlegesek voltak, a főszereplők legalább azonos helyen éltek, ami nem elhanyagolható feltétele a jó kapcsolatnak. De vannak, akiknek az sem akadály, ha egyikük a vízben, a másik pedig a szárazföldön él. Így van ez Gunner, a kutya és Delta, a delfin esetében is.

 

Mindketten az amerikai Florida Keysen élnek, Delta egy delfinrezervátumban. Ezek a fotók mostanában készültek, de a barátságuk évek óta tart. Azóta vannak jóban, hogy a kutya kölyökkorában először találkoztak. 

Olvass még különleges állatbarátságokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top