Szabadidő

Sátorrá alakítható kabátot alkotott egy divattervező

A menekültek inspirálták, de a fesztiválozók, túrázók is hasznát vehetik a különleges ruhadarabnak.

Az amerikai Angela Luna a New York-i Parsons School of Design hallgatójaként divattervezőnek tanult, 2016-ban az év női ruhatervezőjének is választották, tervei között pedig egyedi ruhaköltemények tervezése szerepelt, de elegáns luxusmárkákkal is szívesen dolgozott volna együtt.

Aztán a 2015-ben kezdődő menekültválság láttán a fiatal tervező végül úgy döntött, karrierjét egészen más irányba fogja kormányozni. A háborúk, diktatúrák vagy természeti csapások elől menekülő emberek számára kezdett különleges ruhadarabot tervezni, amely többféle módon nyújthat segítséget azoknak, akik kénytelenek voltak hátrahagyni korábbi életüket és nekivágni egy bizonytalan és veszélyekkel teli utazásnak.

Mindezt ADIFF nevű cégén keresztül teszi, amelyet humanitárius divat-startupként definiál, amellyel nem csak ruháit népszerűsíti, hanem ismeretterjesztő és figyelemfelhívó munkát is végez, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a világ azon területeire, ahol épp menekültválság tapasztalható.

Sátorrá alakítható kabáttal segíti a menekülteket egy fiatal tervező

Angela Luna különleges kabátja kétszemélyes sátorrá alakítható (Fotó: ADIFF)

A szimplán csak The Trench nevet viselő speciális kabát teljesen vízhatlan, mivel újrafelhasznált műanyagból készült, így 10 Celsius fokig véd az időjárás viszontagságaitól, tele van praktikus zsebekkel, a legfontosabb tulajdonsága pedig, hogy néhány mozdulattal sátorrá alakítható, amelyben két felnőtt és az értékeik is biztonságot találhatnak. A kabát kapucnija ilyenkor átlényegül a sátor ajtajává, a szellőzésről pedig a hátába épített háló gondoskodik.

Luna emellett olyan darabokat is tervezett, amelyek például a láthatóságot tartják szem előtt, így fényvisszaverő anyagból készültek, de akad a termékei között babahordozó, hálózsák és olyan felfújható darab is, amely úszógumihoz hasonlóan a víz felszínén tartja azokat, akik nem tudnak úszni. Ez utóbbi azért került be a kollekcióba, mert a Közel-Keletről Európába tartó menekültek közül rengetegen lelték halálukat a Földközi-tengeren, az embercsempészek csónakjaiból kizuhanva.

„Olyan ruhákat szeretnék tervezni, amelyeknek funkciója is van a szépségen túl” – magyarázta Luna, aki a Design for Difference kollekcióból befolyó pénzzel a szíriai menekülteket támogatja.

A fiatal tervező a ruhái gyártása során is menekülteknek ad munkát, az egyes darabok vásárlói pedig szintén a rászorulóknak nyújtanak támogatást. A The Trench kabát nem olcsó, 225 dollárba, azaz bő 71 ezer forintba kerül (igaz, ez már kedvezményes ár, korábban 350 dollárba került), ezzel azonban nem egy, hanem mindjárt két kabátot is vásárolunk. A második egy rászoruló menekülthöz kerül, így Luna vásárlói kézzelfogható módon is segítik a menekülteket.

További cikkeink a divat világával kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top