nlc.hu
Szabadidő

Hét európai vízesés

7 igézően szép vízesés Európában, amit látni kell

Dübörgő, sziklákon átrohanó víztömeg, párafüggöny és ad hoc szivárvány. Nem csoda, hogy a legtöbb utazó elolvad a vízesések láttán. Most európai országokból mutatunk pár lélegzetelállítóan szépet.

Kevés olyan természeti csoda van, ami annyira lenyűgöző látványt nyújt, mint egy vízesés, és egyáltalán nem kell a Niagaráig menni, ha igazán lenyűgözőt szeretnénk. Idehaza is lehet részünk ebben a páratlan élményben, a környező országok pedig – hála az Alpok hegyvonulatainak – rengeteg pompás vízeséssel büszkélkedhetnek. Volt olyan szerencsém, hogy a közelmúltban Szlovéniában jártam, és bizony volt, ahol tátva maradt a szám a sziklákról lefelé zubogó hatalmas víztömeg és az egészen lehetetlen színekben pompázó víz láttán.

Ha ti is lebilincselőnek találjátok a vízeséseket, akkor hadd mutassuk meg, mit tartogatnak számunkra a közeli országok ebbn a tekintetben. Az igazságnak része, hogy ami következik, az aprócska kedvcsináló csupán, attól függően, hogy melyik országot veszitek célba az alábbiak közül, láthattok több hasonlót is, így akár vízeséstúrát is csinálhattok osztrák vagy szlovén szomszédainknál.

De még mielőtt elhagynánk az országot, nem tudunk nem említést tenni hazánk két csodájáról. Az egyik természetesen a szilvásváradi Fátyol-vízesés, megy a Szalajka-patak völgyének legszebb ékköve.

Összesen 18 lépcsőből álló teraszon zúdul le a Fátyol-vízesés

Összesen 18 lépcsőből álló teraszon zúdul le a Fátyol-vízesés

A másik pedig a lillafüredi vízesés, ami nehéz eldönteni, hogy nyáron vagy télen nyújt igéző látványt.

Amikor télen befagy a lillafüredi vízesés, egészen mesébe illő látványt nyújt.

Amikor télen befagy a lillafüredi vízesés, egészen mesébe illő látványt nyújt.

És most lessük meg, mi a helyzet a környező országokban.

Ausztria

 Ausztria legmagasabbja a Krimmli vízesés,  mely az olasz határhoz közel a Hohe Tauern Nemzeti Park környékén található meg. Három lépcsőből áll, melynek legmagasabb foka 1470 méteres tengerszint feletti magasságból indul, onnan zubogva alá. 380 méteres magasságával Európában az első, a világon pedig az ötödik legmagasabb vízesés. (videó: Marcello On Tour M.O.T. csatorna)

Szlovénia

A Júliai-Alpok láncának köszönhetően nem túlzás azt állítani, hogy Szlovénia olyan, mint egy ékszerdoboznyi Tirol, Magyarország délnyugati határánál. Nyáron is hósipkás hegycsúcs, smaragzöld, dús növényzet, és olyan valószínűtlenül türkiz árnyalatokban pompázó folyók várják itt az utazókat, hogy rá kell jönnünk, ide bizony sokszor vissza kell térni. Szlovénia számos vízesése közül az egyik legszebb a Vintgar-szurdokban megbújó, 16 méter magas Šum-vízesés.

A Sum-vízesés mellett biztos minden túrázó elidőz egy darabig. Nehéz is betelni a látvánnyal. (A szerző fotója)

A Sum-vízesés mellett biztos minden túrázó elidőz egy darabig. Nehéz is betelni a látvánnyal. (A szerző fotója)

Horvátország

Horvát szomszédainknál a Krka-vízesés számít kartegóriájában a legérdekesebb attrakciónak, és külön öröm, hogy nyáron fürödni is lehet benne. Maga a nemzeti park Šibeniktől pár kilométerre terül el, aki arra jár, mindenképp ejtse útba.

Olaszország

A Cascata delle Marmore, vagyis magyarul Márvány-vízesés abból a szempontból kakukktojás, hogy a többi itt említettel ellentétben nem természetes, hanem mesterséges képződmény – a rómaiak építették i.e. 271-ben. Ez a világ legmagasabb mesterséges vízesése: 165 méterről zuhog lefelé itt a víz.

Svájc

Aki Svájc felé veszi az irányt, annak mindenképp ajánljuk, hogy ámuljon el a Rajna-vízesés partján. De nem is muszáj a parton maradni, ugyanis hajóval is meg lehet közelíteni ezt a varázslatos természeti képződményt.

Ha téged is érdekelnek Európa természeti kincsei, egy csomó ötletünk van még:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top