Elfeledett gyümölcsöket hoznának vissza az életbe egy különleges kertben

Andersen Dávid | 2020. Július 02.
A látogatók 200 féle, kevésbé ismert termést kóstolhatnának meg a tervek szerint.

Az amerikai Sam Van Aken különleges kertészeti projektjeiről ismert, például a Tree of 40 Fruits nevű fáról, amelyet addig oltogatott különféle gyümölcsfákról származó oltványokkal, amíg a fán nem termett 40 különféle gyümölcs. Az egyébként a Syracuse egyetem professzoraként dolgozó szobrász most ehhez hasonló fákból szeretne egy teljes gyümölcsöskertet nyitni, amely egyrészt művészeti installációként funkcionálna, emellett pedig New York mezőgazdasági történetének állítana élő emléket. 

Az Open Orchard nevű kezdeméynezés a tervek szerint a Manhattantől déli csücskétől pár perces hajóútra található Governors Island-en valósulna meg, ahol Van Aken 50 hasonló gyümölcsfával népesítene be egy közparkot. A tervek szerint a fák ágain 200-féle gyümölcsritkaság – különleges sárga-, és őszibarack, szilva, cseresznye és almafajták –  terem majd, amelyeket a látogatók meg is kóstolhatnak. 

A Tree of 40 Fruits nevű fán 40 különböző gyümölcsfajta terem meg (Fotó: Cornell University)

„Ez egy remek megoldás a sokszínűség fenntartására” – nyilatkozta az Atlas Obscura-nak Amit Dhingra, a Washington State University kertészeti tanszékének professzora, aki kifejezetten a ritka gyümölcsfajták megőrzésével foglalkozik. A szakember szerint egyrészt a különleges fákkal fel lehetne kelteni a nagyközönség érdeklődését a téma iránt, emellett a kert értékes génbankként is működne a kutatók számára. „Hasonló kerteket kellene ültetni mindenhova, sajnálom is, hogy a lakóhelyemen nincsenek ilyenek.”

Hoaxból lett valóság

Van Aken érdeklődését a különféle hoaxok, azaz megtévesztő történetek, átverések keltették fel a többféle gyümölcsöt termő fák iránt, kortárs művészként pedig kifejezetten szeret az illúziókkal játszani. 

„Úgy gondoltam, hogy igen érdekes koncepció, amikor egy tárgy külső megjelenése nem változik, de a körülötte lévő valóság igen” – magyarázta a művész. „Olyan hétköznapi tárgyakat kerestem, amelyeket váratlan módokon lehet átalakítani, ekkor gondoltam először egy olyan fára, amely télen ugyanúgy nézne ki, mint bármelyik másik, azonban a tavasz érkeztével különböző színű virágokat hoz. Mivel egy farmon nőttem fel, a nagyapám pedig a gyümölcsfák oltásának szakértője volt, ebből kereste a kenyerét, mindenki úgy beszélt róla, mint valami varázslóról.”

A 40-gyümölcsös fához hasonlót már korábban is létrehoztak, ezek azonban legfeljebb 3-4 féle gyümölcsöt hoztak. A Van Aken által létrehozott fához azonban öt éven át tartó kutatásra, tervezésre és kísérletezésre volt szükség. Az első fát több is követte: a művész körülbelül 20 hasonló növényt ültetett az USA különböző tájain, azonban mindegyiken az adott helyre jellemző ritka gyümölcsfajták teremnek. Mostanra már akkora gyakorlata lett ezen a téren, hogy a fák háromnegyede életképesnek bizonyul, ha pedig egy fán csak az azonos típusú gyümölcsök, például különféle barackfajták teremnek, ez az arány a 95 százalékot is elérheti. 

Fajták lenyűgöző sokasága

Sokak számára meglepő lehet, de a látszólag azonosnak tűnő gyümölcsfajtákon belül is elképesztő változatosságot lehetne tapasztalni, ha a jobb terméshozamok és érzékszervi jellemzők kergetése miatt a nagy gazdaságok ne nemesítettek volna ki olyan fajtákat, amelyek aztán gyakran szinte egyeduralkodóvá válnak a piacon. Van Akent is meglepte, hogy csak az Egyesült Államokban közel kétezer különböző barack-, és szilvafajtát tartottak számon, ezek java azonban az ötvenes évektől fogva szépen lassan eltűnt, ahogy az ipari gyümölcsfeldolgozás bekebelezte az országot. A művész ezért igyekszik helyi kistermelőket találni, hogy a ritkaságokat beszerezze. 

A különlegesen oltott fákon jól megférnek egymással a különféle gyümölcsfajták (Fotó: www.samvanaken.com)

„Akadnak olyanok, amelyeket az ízük miatt szeretek, míg másoknak a története nagyon jó” – magyarázta Van Aken. Elmondása szerint az egyik zöld ringlószilva-fajtának például elképeztően gazdag, virágos ízvilága van, míg egy másik akkor jött létre, amikor egy öreg ringlófába belecsapott egy villám, amelynek hatására egy új gyümölcsfajta fejlődött ki, amely a XIX. század elején nagyon népszerű volt az USA keleti partján, aztán szinte teljesen feledésbe merült. 

A kert a tervek szerint jövő nyáron nyithatja meg a kapuit, a koronavírus miatt az érdeklődők addig virtuális szemináriumokon ismerkedhetnek meg a gyümölcsöoltás titkaival, de azt is megtanulhatják, hogyan lehet megvédeni az egyes fajokat a kipusztulástól. Van Aken tervei szerint a megtermelt különleges gyümölcsökből néhány helyi séfnek is szeretne adni, hogy korabeli receptek segítségével a régi idők ízeit is megidézzék.

További cikkeink gyümölcsökről, zöldségekről:

Exit mobile version