nlc.hu
Gasztro

Mitől kukacos a cseresznye

Ami mindent elront: ha kukacos a cseresznye

Segítünk felismerni, hogy melyik cseresznyét érdemes megvenni és melyiket nem. De egyáltalán miért kukacos olyan gyakran a cseresznye, és mit csináljunk vele?

Egy hatalmas tál feszes, ropogós cseresznyét birtokolni és egy ragyogó, gondtalan nyári napon elmajszolni, maga lehet a boldogság. Ebből az idilli lelkiállapotból azonban egy pillanat alatt ki tud zökkenteni, ha véletlen kukacos cseresznyére bukkanunk.

De miért van az, hogy a málna, a meggy, a barack, meg egy csomó gyümölcs képes gusztusos, kukactalan maradni, ezzel szemben a cseresznye maga az időzített bomba, de annyira, hogy ismerek olyan embert, aki bár szereti, azért nem hajlandó évek óta cseresznyét enni, mert irtózik kukacoktól.

Helló Waldemár! A cseresznyelégy a cseresznyevirágba rakja a petéjét, ami a cseresznyében kel ki. (Fotó: Getty Images)

Helló Waldemár! A cseresznyelégy a cseresznyevirágba rakja a petéjét, ami a cseresznyében kel ki. (Fotó: Getty Images)

Először is tisztázzuk, nem kukac, hanem nyű, vagyis a cseresznyelégy lárvája az, ami ilyen galád módon képes elrontani az élvezetet – tudtuk meg Végh Ferencné agrármérnöktől, növényvédelmi szakmérnöktől, aki egyébként maga is gyakorló és tapasztalt háziasszony, vagyis nemcsak a cseresznye termeléséhez, hanem a feldolgozásához is ért.

A cseresznyelégy olyan, mint egy zombi, a földből mászik elő tavasszal, majd az első útja a cseresznyevirághoz vezet, de egyáltalán nem romantikus ideák vezérlik, hanem úgy profánul belepetézik.

A petéből aztán kikel a lárva és ez a lárva az, ami annyi bosszúságot okoz a cseresznye kedvelőinek. Éppen ezért a cseresznyefát virágzás után mindenképpen permetezni kell valamiféle rovarölő szerrel és nagyon fontos, hogy a fa alatti talaj is kapjon a vegyszerből, hogy elejét vegyük az új generáció kifejlődésének.

A biokertészet hívei esküsznek a sárga, ragacsos cseresznyelégy csapdára, ami a szakember szerint nagyon jó, arra legalábbis, hogy ha nagyon sok cseresznyelégy ragadt rá, akkor látja a gazda, hogy abban az évben sok a kártevő, úgyhogy még inkább szükség van a vegyszeres kezelésre. Ezt azonban mindenképpen csak virágzás után szabad megejteni, hogy ne pusztuljanak tőle el a méhek is.

Idén azonban sokkal jobb a helyzet, mint általában – hogy valami jó hírt is mondjunk – ugyanis a hideg tavaszi időjárás miatt csak később, virágzás után tudtak előjönni a cseresznyelegyek, vagyis nem tudták időben lerakni a petéiket.

Így vásároljunk cseresznyét

Vásárlóként szerencsére egyáltalán nem vagyunk annyira kiszolgáltatva az elemeknek, mint a termelők, ezért néhány okos trükkel elég jól el tudjuk kerülni, hogy hús is legyen a gyümölcsben. A cseresznyevásárlás menete tehát a következő: először is alaposan megnézzük a kiszemelt gyümölcsöt. Ha vannak rajta lyukak, az azt mutatja, hogy már kijött belőle a „kukac”, de ez sem jelent semmi jót, mert nem takarított ki maga után, szóval bent maradt az ürüléke, ami nem túl gusztusos, ezért lyukas cseresznyét nem veszünk.

Második lépésként megkérdezzük, hogy megkóstolhatjuk-e a cseresznyét. Ha nem engedik, már megyünk is tovább. Ha engedik, akkor egyet-kettőt (nem többet) megnyomogatunk. Ha kemény, jók vagyunk, ha puha, akkor baj van, mert vagy bent van még a nyű, vagy moníliás a gyümölcs, ami egy gombás betegség, és szintén nem jó.

moníliás cseresznye

A kukacos cseresznye sajnos erősen hajlamos a moníliára is, ami egy gombás betegség és így néz ki. (Fotó: Getty Images)

Most jön az, hogy megkóstoljuk a gyümölcsöt, de nem csak úgy nekiesünk, hanem előbb óvatosan félbe törjük és megszemléljük, hogy mi újság belül. A mag alatt is megnézzük, mi a helyzet és ha nincs kukac, járat vagy ürülék, akkor a cseresznye tiszta, meg lehet vásárolni.

A biztonság kedvéért megkérdezhetjük, hogy mikor permetezték. Ha kereskedőtől vásárlunk, akkor ő erre persze semmit nem fog tudni mondani, ha viszont termelőtől, akkor a jó válasz az, hogy virágzás környékén. Ha pirosodáskor történt, az már késő, nem véd a kukactól.

Persze van olyan év, amikor, ha a fejünk tetejére állunk, akkor is kukacos lesz a cseresznye – figyelmeztet az aranydiplomás agrármérnök.

Így dolgozzuk fel a kukacos cseresznyét

Sokan alkalmazzák azt a trükköt, hogy a cseresznyét egy tál jéghideg, enyhén ecetes vízbe teszik, hogy feljöjjenek a víz színére a kukacot. Nos, nem akarunk senkit elkeseríteni, de vagy bejön, vagy nem, de mérget nem vennénk rá semmiképp. 

A cseresznyét befőzés előtt általában ki szoktuk magozni, ami némiképpen védelmet jelent attól, hogy kukacos befőttet kelljen enni a végén. Ha gyanús a gyümölcs, akkor mindenképpen érdemes kesztyűt húzni és kézzel, egyenként magozni, és a kukacos gyümölcstől egyszerűen megszabadulni – javasolja a szakember. Ha szerencsénk van, csak a mag egyik oldalát lakta be a lárva, a cseresznye másik fele pedig hibátlan, még menthető.

Szuper cseresznyés receptek az nlc.-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top