nlc.hu
Szabadidő

A '70-es évek legjobb zenéi

10 dal a ‘70-es évekből, amire ma is boldogan bulizunk

A ‘70-es évek annyira izgalmas volt a könnyűzenei világban, hogy alig tudunk tíz előadónál megállni a gyűjtésben.
A legjobb zenék a '70-es évekből

A könnyűzene csak úgy virágzott a ’70-es években, új műfajok bukkantak fel és tobzódhattunk a rockban, bluesban és egészen érdekes, kísérleti, extrémbe hajló zenékben. Mivel lehetetlen a jobbnál-jobb dalok közül 10 legjobbat választani, inkább arra vállalkoztunk, hogy olyan számokat hozunk a ‘70-es évekből, amiket jó eséllyel mindenki ismer, és ma is elkezd rá táncolni, ha meghallja a hangfalakból.

Frankie Valli: Grease

John Travolta fénykorában készült a Grease című musical, ami olyan népszerűvé tette Frankie Valli Grease című számát, hogy az első akkordokból minden generáció felismeri.

James Brown: Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine

A ‘70-es évek egy kissé szexista időszakát idézi a James Brown nóta, amit a világ nagyobbik fele kívülről fúj azóta is. Eufórikus dal, azt meg kell hagyni, és James Brown hangja semmi máshoz nem fogható.

Derek and the Dominoes: Layla

Nagy szerencsénkre Eric Clapton a ‘60-as évek után zseniális bandákban játszott, és ebben az időben fedezte fel azt is, hogy mennyire közel áll a blueshoz, ami mellett aztán elkötelezte magát.

Janis Joplin: Me and Bobby McGee

Janis Joplin nevét aranyba kellene önteni, nem született azóta sem ilyen fantasztikus női előadó a világon – legalábbis számunkra a legjobbak közé tartozik, ha bluesról van szó. A Me and Bobby McGee azért is különleges szám tőle, mert 1970-ben, pár nappal a halála előtt vették fel, és Joplin már nem érte meg a megjelenést.

Led Zeppelin: Stairway to Heaven

A dal, amitől mindig sírni kell. A nyolc perc két másodperces szám hosszúnak számít, de minden hangjegy a helyén van benne, és olyan érzelmeket mozgat meg, hogy azóta is töretlen a népszerűsége.

Rolling Stones: Brown Sugar

Ha pedig a ‘70-es évekről beszélünk, egyértelmű, hogy nem maradhat ki a Rolling Stones, főleg a ‘71-es Brown Sugar című számukkal van itt a helyük, ami egyszerre laza partizene és fergeteges rock’n’roll.

Elton John: Rocket Man

Nem véletlenül lett Rocketman a címe Elton John életrajzi filmjének, ugyanis ezt a dalt tartják a legambíciózusabb számának.

Stevie Wonder: Superstition

Stevie, a csodagyerek, aki 13 éves korában már átütő sikereket ért el zenéjével, úgyhogy nem is csodálkozunk rajta, hogy a mai napig a legdögösebb számokat dúdolhatjuk tőle.

Al Green: Let’s Stay Together

Al Green zseniálitása abban rejlett, hogy magabiztosan beszélt tabu témákról a számaiban. A szexualitásról, emberi kapcsolatokról, szerelemről szívhez szólóan és lazán énekelt, imádjuk!

Hot Butter: Popcorn

Hogy ne csak soul, blues, rock legyen a válogatásban, muszáj idetenni a ‘70-es évek nagy dobását, ami talán zeneileg nincs a topon, de vitathatatlanul egyedülálló volt abban a korban. Ugyanis a ’72-es Popcorn című szám a világ első elektropop dala, és ha elindítod, te is rájössz, hogy ezer éve ismered.

Kiemelt kép: Részlet a Rocketman című filmből (Forrás: IMDb)

Hallgass velünk még több zenét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top