Szabadidő

Elcsalták a főnyereményt a Legyen Ön is milliomosban, egy új sorozat most felmentené őket

A köhögős őrnagyként emlegetett Charles Ingram esete éveken át egyértelműnek tűnt: csalással nyert egymillió fontot a Legyen Ön is milliomosban, amiért a bíróság is elítélte. A Kvíz című új minisorozat után hirtelen egyre többen érzik úgy, hogy Ingram valójában ártatlan volt.

Charles Ingram őrnagy volt a második ember a brit Legyen Ön is milliomos történetében, aki megnyerte az egymillió angol fontos (ez jelenleg közel 400 millió forintot jelent) fődíjat. Az őrnagy azonban a pénzt már sosem kaphatta kézhez, sőt az adás, melyben elvitte a fődíjat sosem került a brit ITV képernyőjére, és a nézők csupán azt láthatták, ahogy Ingram az első műsorban az ötödik kérdésig is csak két segítség felhasználásával tud eljutni.

A vetélkedőt ugyanis a csatorna nem élőben közvetítette, hanem egynapos csúszással engedte őket adásba, és amikor felmerült a gyanú, hogy Ingram némi segítséggel tudott csak szert tenni a főnyereményre, a férfit egyszerűen kiszerkesztették a másnapi műsorból, a csekkjét pedig még azelőtt érvénytelenítették, hogy beválthatta volna. Ingramet, a feleségét, Dianát valamint az állítólagos társukat, Tecwen Whittock-ot feltételes börtönbüntetésre ítélték, a család anyagilag csődbe ment, és még ma is nyögik mindazt, amibe még 2001 során belekeveredtek.

Charles és Diana Ingram épp egy bírósági tárgyalásra tartanak még 2003-ban (fotó: Chris Ison - PA Images/PA Images via Getty Images)

Charles és Diana Ingram épp egy bírósági tárgyalásra tartanak még 2003-ban (fotó: Chris Ison – PA Images/PA Images via Getty Images)

Bűnös vagy ártatlan?

Az eset akkora hírverést csapott, hogy nemcsak egy elképesztően népszerű dokumentumfilmhez szolgált alapul, hanem a Westenden egy színdarabot is bemutattak róla, ami alapján most elkészült egy háromrészes minisorozat Kvíz címmel, ami nálunk múlt héttől az HBO-n látható. Az Angliában még tavasszal bemutatott széria alaposan felkavarta az állóvizet Ingramék esete körül. Mostanáig ugyanis a közvélemény és a média egyértelműen bűnösnek kiáltotta ki a triót, és a vád szerint a várakozó játékosok között helyet foglaló Tecwen Whittock, és a közönségben ülő Diana Ingram beköhögésekkel jelezték a férfinak a helyes válaszokat.

Az őrnagy majdnem minden kérdésnél végigment az összes válaszlehetőségen, mielőtt döntött volna, és ez lehetőséget adott a társainak, hogy köhögéssel jelezzenek neki. Ingramékat elítélték, és ha Stephen Frears rendező (Veszedelmes viszonyok, Philomena) nem készíti el a Kvíz című sorozatot, az emberek szemében ők továbbra is bűnösök lennének. A sorozat azonban hirtelen megváltoztatta a közgondolkodást, felhívva a figyelmet néhány apróságra, amit korábban nemigen vettek figyelembe.

Az óvatos duhaj

A bíróságon például a csatorna által összevágott felvételt láthatták csak, ahol azokat a bizonyos köhögéseket külön kihangosították, miközben Ingram a teremben ezt nem hallotta ennyire kiemelve, sőt az adás alatt összesen 192 köhögés hangzott el, sok közülük rossz válaszoknál is. Gyanúra ad okot az is, hogy a nagy súgónak tartott Tecwen Whittock nem volt egy zseni, a saját körében a műsorban mindössze ezer fontot tudott hazavinni. Továbbá, ha Ingraméknek annyira kellett volna a pénz, akkor valószínűleg elfogadták volna az egyik brit bulvárlap ajánlatát, akik több százezer fontot adtak volna nekik azért, hogy exkluzívan az ő hasábjaikon vallják bűnösnek magukat, ők mégsem éltek a lehetőséggel, inkább csődbe mentek.

Maga a sorozat azért óvatos duhaj: nem mondja ki Ingramék ártatlanságát, inkább csak utal rá, és bizonytalanságban tartja a nézőit. A színészek az interjúkban elmondták, hogy sokszor kétféleképpen játszottak el egy-egy jelenetet: egyszer úgy, hogy minél gyanúsabbak legyenek, egyszer pedig úgy, mintha ártatlanok lennének, a rendező pedig a vágóasztalon választotta ki a neki megfelelő verziót.

Jelenet a Kvíz című sorozatból (fotó: HBO)

Jelenet a Kvíz című sorozatból (fotó: HBO)

Egy film három részletben

Bár a Kvíz elvileg minisorozat, gyakorlatilag egy három részre osztott filmről van szó, hiszen a részek együttes játékideje nem éri el a két és fél órát. A szerkezete is egy filmé: az első epizódban ismerjük meg Ingraméket és a családi kvízmániájukat, valamint ebben a részben mutatják meg, hogyan győzték meg a brit ITV-t arról, hogy kell nekik a Legyen Ön is milliomos formátuma. Izgalmas látni, ahogy egy próbajátékot például egy irodában játszanak, és rájönnek, hogy nagyobb a feszültség, ha nincs időlimit a kérdések megválaszolására, hanem hagyják a játékost hosszasan gondolkodni. A második rész nagy része Charles Ingram műsorbéli szereplésére fókuszál, gyakorlatilag rekonstruálták a műsort az alkotók, míg a záró epizód középpontjába Ingramék bírósági tárgyalása került. Míg az első két részben a rendező szándékosan teszi egyre gyanúsabbá a házaspárt, a bírósági részben egy hirtelen pálfordulással eléri, hogy meggondoljuk magunkat, és elbizonytalanodjunk: mi van, ha Ingraméket elhamarkodottan, meggondolatlanul ítélték el?

Charles Ingram szerepében Matthew Macfadyen (fotó: HBO)

Charles Ingram szerepében Matthew Macfadyen (fotó: HBO)

A Kvíz felépítése sikert aratott: nézők tömegei bizonytalanodtak el. Míg korábban Ingramék megítélése egyoldalúan a bűnös felé hajlott, a sorozat után az emberek fele elkezdte azt gondolni, hogy a házaspárt ártatlanul hurcolták meg, és a brit közösségi médiát ellepték az Ingramék ártatlanságát hangsúlyozó posztok. Az ITV még az eredeti, egészében sosem látott teljes Charles Ingrames epizódot is feltette a YouTube-ra, hogy segítsen minket a döntésben. Sokan azonban azt javasolják, inkább az Ingramékről készült dokumentumfilmre kellene figyelnünk, mert abban van a valóság, márpedig abban a köhögős őrnagyék egyértelműen bűnösnek tűnnek.

Ha szeretnéd megnézni a hírhedt Charles Ingram epizódot, itt a lehetőség:

Ha még több Legyen Ön is milliomos cikkre vágysz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top