Szabadidő

Elhízták a turisták, mostantól kevesebb utast vehetnek fel a velencei gondolások

Velencében újraszabályozták a gondolázást, és az egyre kövérebb turistákra hivatkozva csökkentették az egy gondolába felvehető turisták számát.

Kevesebb utast vehetnek fel a velencei gondolások a jövőben. A változtatásra az indoklás szerint azért volt szükség, mert egyre súlyosabb turisták érkeznek a városba, ami megnehezíti a keskeny csónakok irányítását. Problémát jelent az egyre több motoros hajó is, aminek hullámai könnyen megbillenthetik a csónakokat.

A Rialto Velencében a gondolások paradicsoma (fotó: Pixabay)

A Rialto Velencében a gondolások paradicsoma (fotó: Pixabay)

Az új szabályzat szerint az eddigi hat helyett immár csak öt utast szállíthatnak a hagyományos gondolák, a Canal Grandén az átkelést biztosító nagyobbaknál pedig az utaslétszám tizennégyről tizenkettőre csökkent. Roberto Luppi, a gondolások szövetségének elnöke szerint a szabályozás a turisták biztonságát óvja, bár tény, hogy elvben a gondolásoknak is több haszna lesz belőle. Egy óra gondolázás jelenleg 160 euróba kerül, és ha kevesebben férnek be egy csónakba, akkor több gondolásnak lesz munkája. Emellett 433-ról 440-re növelik a kiadható gondolásengedélyek számát az általában turistáktól nyüzsgő Velencében, valamint eltörlik a 150 órányi tanuláshoz kötött elméleti vizsgát, ha a jelentkező igazolni tud legalább négy év szakmai gyakorlatot a családi vállalkozásnál. A szabályozás ellenzői szerint az új szabályok leginkább arra szolgálnak, hogy kizárják a szakmából a kívülállókat.

(MTI)

Velence a Velencei Filmfesztivál otthona is. Ha olvasnál róla, erre tessék:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top