Olasz húsgolyókkal töltött kenyér
Pár hete alapos fejmosást kaptam egy nagyon menő séf barátomtól, mondván: az olasz húsgombóc már NEM trendi. Engem ez nem nagyon érdekel, mert a paradicsomos káposzta sem trendi, de finom. Ez a verzió azért is jó, mert megkímél tésztafőzéstől.
Mi kell a töltelékhez:
- darált marhahús
- fűszeres olasz kolbász
- só
- fokhagyma (bár a Tasty videójában port fogtok látni, de kérlek, használjatok igazi fokhagymát)
- bors
- bazsalikom
- parmezán
- tojás
- zsemlemorzsa
- víz
- (én nagyon apróra vágott bacont is szoktam beletenni)
KEVÉS olajon süssétek ki a gombócokat. Majd mehet bele a marinara szószba. Egy félkilós kenyér közepét vágjátok ki, szórjátok meg az alját sajttal, majd mehetnek bele a húsgolyók és szósz. A tetejére újra sajt kerül és lehet sütni.
Magyaros, mindent bele töltött kenyér
A magyarok-féle töltött kenyérbe gyakorlatilag bármi belemehet, amit szeretünk. A neten a legkedveltebb recept a szalonnával, paprikás kolbásszal, paprikával és hagymával tömött kenyér, de még ezt is megkenik fokhagymás vajjal, hogy ne száradjon ki a kenyér. Én korábban egy sonkával, sajttal, főszervajjal töltött verziót próbáltam ki. Tanulság: NAGYON sok vajat felvesz a kenyér, különben tényleg száraz lesz.
Sajttal és hagymakrémmel töltött kenyér
Mi kell a töltelékhez:
- 100 gramm cheddar sajt
- 100 gramm mozzarella
- egy csokor újhagyma apróra vágva
- 70 gramm vaj
- egy tetszőleges rusztikus kenyér (0,25 vagy 0,5 kg-os)
- szezámmag
Itt nem belezzük ki a kenyeret, hanem – ahogy az előző esetében is – apróra felkockázzuk úgy, hogy az alja egyben marad. A tepsit kibéleljük alufóliával, rátesszük a kenyeret, majd elkezdjük bele rakni (SOK TÜRELEMMEL) a sajtot. A hagymát leöntjük az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a szezámmagot. Ha az összes sajt belekerült a kenyérbe, akkor belekanalazzuk a mélyedésekbe a vajas hagymaszószt. Betakarjuk a fóliával és 15 percig 180 fokon sütjük a töltött kenyeret.
Spenótos-articsókás töltött bagett
Mi kell a töltelékhez:
- krémsajt
- mozzarella
- spenót
- articsókaszív
- fokhagyma
Egy nagy bagettet 3 darabra vágunk, majd ki kell venni a belsejét és megtölteni a krémmel. Ezután kisebb szeletekre vágjuk a bagettet és megkenjük őket fokhagymás, petrezselymes vajas öntettel. Lefedve lehet sütni. Jobb, mint a bolti.