Szabadidő

A világon először női alak tűnt fel egy jelzőlámpán

A Föld egyik legnépesebb városában mutatkozott be az új típusú lámpa.

Az indiai Mumbai az első város, ahol a piros és zöld jelzőlámpákon a szokásos férfi alakokat több mint száz helyen női figurák váltják fel – írta a The Guardian online kiadása.

Az intézkedés a hatóság szerint annak a nagyobb tervnek a része, amellyel a gyalogosok számára járhatóbbá teszik az utakat a városban.

„A város karakterét tükrözik vissza a lámpák figurái, a város pedig hisz a nemek egyenlőségében és bátorítja a nőket. Ez még csak a kezdet” – közölte Kiran Dighavkar a városvezetés képviseletében.

A világ első nagyvárosa, ahol női alakok vannak a jelzőlámpákon

Madridban korábban volt már példa hasonló jelzőlámpákra, de Mumbaiban hsználják majd ezeket először rendszeresen (Fotó: Getty Images)

Aktivisták szerint a változás kicsi, mégis jelentős, mivel sok indiai városban a nők még csak egy kis részét teszik ki a járókelőknek.

„Ha a kislányok új nemzedéke úgy nő fel, hogy női alakokat lát a lámpákon, ebből a kicsi, de erőteljes jelzésből megtanulja, hogy a nők a közösségéhez tartoznak” – mondta Silpa Phadke társadalomkutató.

India pénzügyi fővárosában már külön nőknek fenntartott kocsikkal közlekednek az elővárosi vonatok és női üléseket tartanak fenn a buszokon. Mumbai India egyik legbiztonságosabb városa a nők számára.

További cikkeink a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top