Szabadidő
Szponzorált tartalom

Tippek kerékpár választáshoz, hogy élmény legyen a tekerés (x)

Régen sok minden egyszerűbb volt, mivel nem volt olyan hatalmas választék az üzletekben, mint napjainkban. Így van ez a kerékpárokkal is. Már nem csupán a színén kell eltűnődnünk, vagy a kiegészítőkön, de olyan sokféle felszereltséggel, és sokféle felhasználási területre kínálnak bringákat, hogy igen alaposan át kell gondolnunk, mihez is kezdenénk a kétkerekűnkkel.

Legyen szó akár férfi kerékpárról, vagy női kerékpárról, a gyermek kerékpárokról, és az elektromos kerékpárokig, a döntés bizony nagyon fontos, mert hosszú évekig lesztek útitársak. Azért igyekszünk átvenni pár szempontot, hogy a kerékpár vásárlást elősegítsük:

1.     Váz -avagy a kerékpár vásárlás egyik fő eleme

Először fontos kiválasztani a felhasználási területet, azaz hogy mire használnánk a biciklit: túrázásra, hétvégi kiruccanáshoz, vagy mindennapi munkába kerekezéshez, stb., utána lehet a méreten gondolkozni.  A férfiaknak szánt biciklik nagyon sokféle vázmérettel elérhetőek, így az alacsonyabb növésű kerékpárosok ugyanúgy találhatnak maguknak megfelelőt, mint a 200 cm körüliek.

A női kerékpárok esetén inkább a sport változatokból van nagyobb méretválaszték, a városi bringákból kevésbé.

Az országúti kerékpárok vázméretének kiválasztása az oldalunkon is megtalálható méretválasztó segítségével történhet, a cross trekking, MTB vagy trekkingek esetében azonban fontosabb az átlépési magasságot megnézni: 2 ujjnyi hely legyen legalább a felső vázcső és az ágyék között.

 

2.     A kerékpár vásárlás második eleme: a felszereltség

Ha megvagyunk a kerékpár vásárlás első lépéseivel, azaz már tudjuk, milyen irányban kívánunk elindulni, máris tisztábban láthatjuk, milyen anyagi vonzata lehet érdeklődésünknek. Ekkor gondoljunk arra is, hogy egy felsőkategóriás, vagy ahhoz közelítő kerékpár fenntartási költségei sem elhanyagolhatóak, ezért nem csupán a kerékpár vásárláskor kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

· Ha rövidebb távokra keresünk kerékpárt, akkor a kontrás, 1 sebességes, illetve a 3-7 sebességes, agyváltós változatot ajánljuk, ezek hosszú élettartamúak, és könnyen karbantarthatóak.

· Hosszabb távokra, vagy esetleg túrákhoz láncváltós hajtású kerékpárt válasszunk, ezek az egyváltós társaikhoz képest jóval nagyobb -hasznos- sebességfokozat-tartománnyal rendelkeznek.

Tippek kerékpár választáshoz, hogy élmény legyen a tekerés (x)

3.     Kerékpár vásárlás esetén a kerékméret is fontos!

Ha cross trekking vagy országúti kerékpár vásárlásán gondolkozunk, akkor ezek esetében a vázméretet és a felszereltséget vegyük döntőnek. Más a helyzet a MTB kerékpárok férfi változatainál, hiszen legalább ötféle kerekű hegyikerékpárból választhatunk kerékpár vásárláskor, szem előtt tartva nem csak termetünket, de kerékpáros stílusunkat és anyagi tehetségünket is.

24 vagy 26 colos kerékkel hagyományos MTB-ot vásárolhatunk, ennél nagyobb méretű 27,5″ illetve 29″-es kerekűeket sport célokra ajánljuk, természetesen ezeken belül már a magasságunk is szűkíti a kört. A két legnagyobb méretű keréknek van ballonosabb variációja is (boost), ez már az extrém kategóriába sorolható, illetve létezik a 26-os átmérőjű keréknek is extrém ballonos gumijú változata, melyet a fatbike-okra szerelnek.

4.     Kerékpár vásárlás és a tömeg

· A kerékpárok felhasználóira vonatkozó súlykorlátot a gyártók határozzák meg. Ha a bringát maximum 100 kg-ig ajánlják, akkor akár 120 kilós, vagy annál is nehezebb kerékpárosok is választhatják, elfogadva a tényt, hogy a kopó/forgó alkatrészek cseréjére hamarabb szükség lesz, és sűrűbben kell ellenőrizni azokat. Kivételt jelenthet ez alól, amikor a gyártó versenyzésre szánt kerékpárhoz adja meg a súlykorlátozást. Ekkor a váz törése mellett a garancia elvesztését is kockáztatjuk.   

· A kerékpár tömege

Minden kerékpáros vágya egy pehelykönnyű kerékpár, ám ezek ára csillagászati lehet. Egy túrakerékpár tömege kb. 16-18 kg, a hegyikerékpár “csak” 13,5-14 kg-os, de ezeken is tovább lehet könnyíteni. Ennek módját sokan csak a karbon kiegészítőkben látják (csavarszett, kulacstartó, stb.), ám érdemes tudni, hogy a kerékkel lehet legkönnyebben faragni biciklink súlyából. A kerék tömegéből 100 grammot spórolva észrevehető a különbség a menettulajdonságokban is!

Tippek kerékpár választáshoz, hogy élmény legyen a tekerés (x)

4+1. Tippek Gyermek kerékpár vásárlás esetére

· Mindenképp térképezzük fel kerékpár vásárlás előtt a helyzetet, mind a gyermek vágyait, elképzeléseit szem előtt tartva, mind a pénztárcánk tartalmát, hogy ne érjen meglepetés a helyszínen válogatva!

· Kerékpár vásárlásra készülve használjuk az internet-adta lehetőségeket, akár gyermekünkkel együtt nézzük meg online a kínálatot!

· Hogy meghozzuk a gyermek kedvét a válogatáshoz, vigyük magunkkal bátran a plüssét/babáját is, hátha így könnyebben rá tudjuk venni a kipróbálásra. Lényeg, hogy ne érezze feszélyezve magát, a kerékpár vásárlás örömteli élmény legyen számára!

· Kérjük ki a szakértő kerékpárbolti eladó segítségét, hiszen olyan szempontokra is rávilágíthat, melyekre mi megfelelő hozzáértés híján nem is gondolnánk!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top