nlc.hu
Szabadidő

Valójában jobb vagy balkezes vagy?

Teszteld: valójában jobb vagy balkezes vagy?

Lehet, hogy jobbkezesnek hiszed magad, pedig valójában balkezes vagy. A most következő módszerekkel kiderítheted az igazságot.

Az emberek nagyjából 8-15 százaléka balkezes, ám egy részük nem is tud róla. Vajon közéjük tartozol? Esetleg – bár ez ritkább – balkezesnek hiszed magad, miközben valójában jobbkezes vagy. A most következő módszerekkel kiderítheted.

Tapsolj!

Kezdj el tapsolni! Melyik kezed van felül? A jobbkezesek rendszerint a jobb kezükkel csapnak a bal tenyerükbe, míg a balkezesek fordítva csinálják.

Összekulcsolt kezek

Kulcsold össze a kezeidet! Melyik hüvelykujjad van felül?

Tedd karba!

Tedd karba a kazeidet. Melyik karod van felül? Ha a jobb, akkor jobbkezes vagy, viszont ha a bal, akkor balkezes lehetsz.

Melyik karod van felül?

Melyik karod van felül? (Illusztráció: Getty Images)

Nézz hátra!

Nézz magad mögé! A jobb vagy a bal vállad fölött fordítod hátra a fejedet?

Hátvakarás

Képzeld el, hogy a hátad közepe viszket. Melyik kezeddel vakarod meg?

Kacsintás

Melyik szemeddel szoktál kacsintani? A megegyező oldal a domináns kezed is.

Repülő rovarok

Ha egy rovar repked körülötted, melyik ösztönösen melyik kezedet emeled először, hogy elhessegesd?

Integetés

Melyik kezedet emeled ösztönösen, ha integetni akarsz?

Fogd össze hátul!

Fond össze a hátad mögött a karjaidat! Melyik kar tartja a másikat? Ha a jobb, akkor jobbkezes vagy, ha a bal, akkor balkezes.

Seprű 

Fogj egy seprűt és kezd el vele seperni? Melyik kezeddel fogod feljebb?

Ha minden próbánál ugyanaz a kéz volt a domináns, abban az esetben egyértelmű, hogy jobb- vagy balkezes vagy. Ha nem mindegyiknél ugyanazt az oldalt választottad, számold át, melyik volt többségben! Ha épp fele-fele vagy ezt nagyon közelítő az arány, elképzelhető, hogy kétkezes vagy.

A Kanizsa-háromszög

A Kanizsa-háromszöget egy meglehetősen magyaros nevű, de valójában olasz pszichológus, Gaetano Kanizsa készítette 1955-ben. Nézd meg alaposan a képet!

A Kanizsa-háromszög

A Kanizsa-háromszög (Forrás: Wikipedia)

Ha látsz egy csúcsával lefelé mutató, fehér háromszöget, akkor “balkezes agyad” van, ez hozza létre a fehér háromszöget, mely valójában nincs ott.

Még több izgalmas teszt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top