nlc.hu
Szabadidő

Ilyen volt a Május 1. ruhagyár

Retro divatbemutató a ‘60-as évekből – Ilyen volt a Május 1. ruhagyár

Emlékszel még a Május 1. nevű ruhagyárra, ami 1958-tól kezdve meghatározta a magyar divatot?

A VIII. kerület kis paradicsomában, a Tisztviselőtelepen hozták létre az egykori honvédségi ruharaktárat, ahol a környék katonai intézményeiben dolgozók ruháit varrták, javították, és amit 1930-ban ruhagyárrá alakítottak, hogy a civilek divat iránti vágyát kielégítsék.

A Május 1. nevet csak 1958-ban kapta meg a ruhagyár, ugyanis utolérte a szocializmust is ekkor már az ‘50-es évek eleje óta terjedő köznépi divat. Már nem lehetett a felsőosztály úri hóbortja csupán a menő öltözködés, széles rétegeket kellett ellátni divatos ruhákkal – ezt szolgálta az Elegant márkájú ruhákat előállító Május 1. ruhagyár onnantól kezdve.

Divatbemutató a ‘60-as években – nézd meg a galériában!

A Május 1. ruhagyár ruhái
Megnézem
Összes kép (5)

A gyár elnevezése nyilván a munka ünnepére utal, és ezt fel is vállalták teljes vállszélességgel: amikor május elsején vonulni kellett, a ruhagyár dolgozói az elsők között integettek nagy mosollyal az arcukon, jó példát mutatva a népnek.

A Május 1. ruhagyár régen és most

Régen és most a Május 1. ruhagyár épülete (Kép: Fortepan/Bauer Sándor – Google maps)

A Május 1. ruhagyárat szerették, mert elérhető áron kaphattak innen a nők divatosnak számító öltözékeket, amitől könnyebben ment a mindennapos szocialista robotolás. Persze a hanyatló nyugaton készült ruhákhoz képest a minőség olykor megkérdőjelezhető volt, de ez nem vette el az örömüket, sőt, szárnyalt a nők kreativitása, ha arról volt szó, hogy át kell alakítani vagy megjavítani egy félreszabott darabot a ruhatárukban. Azért ma már jóval könnyebb dolgunk van, a divatozásért és jó minőségért sem kell a szomszédba menni, a lehetőségek tárháza végtelen, csak bírjuk pénztárcával.

Kiemelt kép: Fortepan/Bojár Sándor

Még több retro!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top