Szabadidő

A japán okosmaszk több nyelvű kommunikációt tesz lehetővé

Az első darabokhoz idén decembertől lehet hozzájutni

A koronavírus terjedése ellen jelenleg a leghatékonyabb eszközeink a fizikai távolságtartás és a maszkviselés. Utóbbi jelentősen csökkenti a kilégzéskor a szabadba jutó folyadékcseppecskék számát, amelyk a covid-19 elsőszámú terjesztői.

Bár a maszk viselése sokak számára kényelmetlen, már több orvos is bebizonyította, hogy még akár több, egymásra húzott maszban végzett fizikai munka sem csökkenti a tüdőbe jutó oxigén mennyiségét, így nem kell attól tartani, hogy valaki ne tudna rendesen lélegezni, miközben embertársai biztonságáról gondoskodik.

Az már gyakoribb probléma, hogy a maszk miatt jóval hangosabban kell beszélni, mert kevésbé értjük, amit a másik ember mond. Ezen segíthet most a japán Donut Robotics fejlesztése, a C-Face nevű intelligens maszk.

A C-Face (angol nyelvterületen C-Mask) valójában egy műanyagból és szilikonból készült tok, amit a hagyományos orvosi vagy textilből készült maszkokra lehet ráhúzni és amely beépített mikrofonja segítségével lehetővé teszi, hogy hangparancsokkal vezéreljük az okostelefonunkat.

Emellett, a maszkhoz fejlesztett szövegfelismerő alkalmazás az általunk kimondott szavakat meg is jeleníti a képernyőn, így akár meg is mutathatjuk a beszélgetőpartnerünknek, ha nem értette jól, amit mondtunk. Ráadásul, a maszkhoz írt szoftver 8 nyelvre le is tudja fordítani a mondandónkat. Sajnos a magyar nyelv nincs köztük, de megfelelő angoltudással felvértezve akár egy japán emberrel is elbeszélgethetünk gond nélkül.

A Donut Robotics közösségi adománygyűjtéssel szedte össze a fejlesztésre szánt pénzt. Az okosmaszk iréánt hatalmas volt az érdeklődés, ugyanis az előző hónapban nem kevesebb mint 28 millió jent, azaz szűk 80 millió forintot gyűjtöttek össze, mindössze 37 perc leforgása alatt. A számláló végül 536 000 dollárnál, azaz majdnem 160 millió forintnál állt meg.

A cég idén decemberre ígéri az első megvásárolható maszkokat, amelyekért várhatóan 38-47 dollár (11-14 ezer forint) körüli összeget kell majd fizetni.

További cikkeink a koronavírus témakörében:

8 nyelvre fordítja a beszédet a japán okosmaszk

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top