nlc.hu
Szabadidő

Átlátszó nyilvános WC-k Tokióban

Átlátszó falú nyilvános WC-ket helyeztek ki Tokióban

Tokió legforgalmasabb negyedeinek legújabb attrakciója az átlátszó falu design nyilvános WC.
Újgenerációs nyilvános WC Tokióban - Fotó: CNN

Az elsőre igencsak zavarba ejtő épületeket a híres japán építész, egyben napjaink egyik legprogresszívebb formatervezője, Ban Sigeru tervezte, és Sibujában, Tokió egyik legforgalmasabb buli-egyben bevásárlónegyedében kaptak helyet.

Ami elsőre teljes őrültségnek tűnik, az új generációs nyilvános WC-k valójában egy innovatív projekt részei, amely azt a célt szolgálja, hogy a járókelők egészen másként viszonyuljanak a város utcáin és terein található mosdókhoz.

Eddig egyelőre kettőt helyezte ki az mérsékelten diszkrét design nyilvános mosdókból, és most jön a csavar a történetben, ugyanis a design mosdók fala átlátszóról azonnal átláthatatlanná válik, miután belép az ajtón valaki.

Vagyis a nyilvános mosdó máris két új funkciót is ellát: egyfelől a WC-k tisztaságának megőrzésére sarkallja az embereket, másrészt azt is azonnal megmutatja, hogy üres-e a mosdó. Arról nem is beszélve, hogy az egyelőre tokiói parkokban kihelyezett formabontó toalettek kívülről és belülről is nagy esztétikai élményt nyújtanak – írja a CNN. Hozzáteszik, van belőlük külön női, külön férfi és közös használatú mosdó is.

Tokió egyébként nagy nyilvános mosdó felújítási lendületben van egy ideje, mert a város vezetése szeretné hasonlóan innovatív módszerekkel és kreatív elmék közreműködésével elérni, hogy újraértelmezzék a nyilvános WC-fogalmát, amely a legtöbbször egy koszos, visszataszító, sötét helyként él a városlakók és a turisták fejében, talán nem véletlenül.

Ha még lett volna kérdés, hogy mennyire élen járó város Tokió: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top