Szabadidő
Szponzorált tartalom

A biztonságos színház… (x)

Az egyik legkülönlegesebb évad lett az idei a Szegedi Szabadtéri életében. A kihívásokkal teli év után jövőre, fennállásának 90. évfordulóján újra visszatér a fergeteges Broadway-hangulat a csillagtetős színházba.

Jövőre kilencven éves a Szegedi Szabadtéri Játékok, mely az ország legnagyobb előadó-művészeti játszóhelye. Mi a töretlen siker titka?

Az, hogy kilencven éve ekkora sikerrel játszunk előadásokat, annak is köszönhető, hogy nyaranta a Szabadtérire járni igazi színházi, közösségi ünnep, hiszen ezen a hatalmas nézőtéren a közönség együtt várja meg míg lemegy a nap, és felragyognak a fények a Dóm téren, azon az ikonikus helyen, mely hangulatában a velencei Szent Márk teret idézi. A tradicionális színházi műfajok jelentős bemutatói mellett az elmúlt évtizedekben a közönség megszokhatta, hogy a Broadway- és West End-musicalek először Magyarországon a Dóm téren láthatók. A hozzánk érkezők ugyanazt a minőséget kapják, amit a világ bármely musical színpadán. Ezeknek a felejthetetlen élményeknek jobb helyszínt el sem tudnék képzelni, mint a mediterrán hangulatú Szeged, mely a nyári hónapokban igazi fesztiválfővárossá változik.

A biztonságos színház… (x)

Hogyan ünnepel a kerek évfordulón a fesztivál?

A kerek évfordulót igyekszünk méltó módon, méltó darabokkal ünnepelni, a legnagyobb hazai sztárok közreműködésével. A nyitóelőadásunk egy jubileumi produkció lesz, a Jézus Krisztus Szupersztár ugyanis 35 éve, hogy debütált Magyarországon, a Dóm téren. A címszerepet Feke Pál alakítja. A műfaj másik világhírű művét is bemutatjuk, a West Side Storyt Alföldi Róbert rendezésében. Visszatér egy újkori Broadway-musical, a Szente Vajk rendezte Apáca show, amelyben a felhőtlen szórakozást Sári Évi, Csonka András, Feke Pál garantálja majd.

Idén is igazi csemegével készülünk a komolyzene szerelmeseinek, egy slágeroperát, Verdi Traviatáját mutatjuk be, de nem marad el a prózai műfaj sem. Shakespeare Sok hűhó semmiért című fergeteges vígjátéka érkezik jövőre, de Molière-komédiával is készülünk, és az immár repertoárdarabnak számító Hófehérke és a hét törpe is visszatér a műsorra.

Hogyan hatott a pandémia a Szabadtérire? 

Sokáig úgy tűnt, hogy az elmúlt nyáron elsodornak minket is az események, végül szerencsére mégis egy igazán különleges műsort valósítottunk meg. Úgy éreztük, hogy bármi áron, de ezeket a színházi ünnepi estéket nem engedhetjük elmúlni. Így jött az AKÁRKI című moralitásjáték bemutatásának gondolata, amely produkció végül színháztörténeti jelentőségű eseménnyé vált Zsótér Sándorral és Hegedűs D. Gézával a főszerepben.

A biztonságos színház… (x)

Ez a mű az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ, úgy gondolom, utána – lelkivilágát tekintve – senki nem úgy távozott, ahogy korábban megérkezett. Elsöprő sikert aratott a darab a nézők és a kritikusok körében egyaránt. A Dóm téri estéket ingyenesen láthatták a nézők, ezzel a gesztussal, remélem, sikerült visszaadnunk valamit abból a rengeteg szeretetből és támogatásból, amit immár kilenc évtizede kapunk tőlük. Emellett az újszegedi színpadunkon sokszínű, műfajgazdag műsort mutathattunk be, így összesen 16 estén vártuk a színház szerelmeseit.

Úgy gondolom, a járvány egyik legfontosabb tanulsága, hogy a szabadtéri színházak ebben az időszakban is abszolút biztonságosak, ezzel párhuzamosan az idei évadunk számunkra is bebizonyította, hogy tudunk biztonságosan szabadtéri színházi előadásokat tartani.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top