nlc.hu
Szabadidő

Hazugság jelei a testbeszédben

7 jel a testbeszédben, amiből tudhatod, hogy hazudnak neked

Öt másodperc alatt kitalálhatod, hogy a beszélgetőtársad hazudik-e neked. Csupán a testbeszédét kell értened.

Dan Seidman, a Read Emotions című könyv szerzője a testbeszédről tart szemináriumokat, emberek ezreinek segített már jobban megérteni, hogyan működik az emberi viselkedés. A kliensek első kérdése mindig az ezeken az alkalmakon, hogy milyen jelek utalnak a hazugságra, ezért összeszedte a legfontosabb testbeszédjeleket, melyekből kitalálhatjuk, ha valaki épp nem mond igazat nekünk.

1. A szavak és testbeszéd egyezése

A szakember szerint az első ordító jel, ha nem egyeznek a szavak és a testbeszéd. Ha a másik épp megígéri, hogy megtesz valamit, de közben ingatja a fejét, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem fogja betartani az ígéretét. Seidman szerint ez azért van, mert az emberek tudat alatt a fejmozdulatokkal elárulják az igazságot. Ha tehát igent mond valaki, de közben nemet int a fejével, akkor gyanút kell fogni.

2. A száj nem hazudik

A száj takarása, összeszorítása, ha bármilyen módon eltűnik a száj beszéd előtt vagy közben, az azt jelenti, hogy az ember visszatart valamilyen információt, és amit következőre kiejt a száján, az féligazság vagy hazugság lesz.

3. Hallgasd a hangját

A megtévesztés egyik remek eszköze a hanglejtés. Ha valaki olyan hangsúllyal beszél, mint aki mindenáron meg akar győzni valamiről, akkor valószínűleg csak az igazság egy részét mondja el.

A testbeszédre figyelj, ha el akarod kapni a hazugságot

A testbeszéd elárulja a hazug embert (Kép: Getty Images)

4. Túl sok beszéd

Vigyázz a túlságosan bőbeszédű emberekkel, szeretik a sok duma közé rejteni a hazugságokat. Azok, akik nagyon igyekeznek, hogy jó embernek mutassák magukat, és kidumálják a kínosabb helyzeteket, sok esetben bűnösök. Például ha valaki egyfolytában azt hangoztatja, hogy soha nem csalta meg a barátnőjét, jó eséllyel pont ezt tette.

5. Az árulkodó láb

Általában a lábat kell figyelni, hogy elkapjuk az idegesség jeleit beszéd közben. Ha ugyanis kényelmetlenül érezzük magunkat, akkor az agyunk arra utasít, hogy meneküljünk, ám ezt nyilván nem tudjuk megtenni, ezért lesz a vége az egy helyben toporgás vagy lábrázás. Ilyenkor gyanakodni kell, hogy a nyughatatlan lábú ember épp nem mond igazat.

6. Figyelj az ellentmondásokra

Ha ismerőssel állsz szemben, akkor már tudod, milyen az az általános testbeszéd, amit elvárhatsz tőle. Amikor a szokásos testbeszédétől eltérést látsz, akkor lehet, hogy elferdíti az igazságot, és emiatt védi magát.

7. A megkésett válasz

Amikor valaki több mint öt másodperces szünetet tart a beszédében, mielőtt válaszolna egy kérdésre, az egy elég nagy jele a hazugságnak.

via

A hazugságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top