nlc.hu
Szabadidő

Cerro Gordo szellemvárosa

Szellemvárosba költözött, de nem erre számított

A férfi a saját szellemvárosában vonult karanténba tavasszal, ám akkor még nem sejthette, hogy megpróbáltatások sora vár rá.

Az amerikai Brent Underwood 2018 nyarán vásárolta meg magának az üresen álló kaliforniai kistelepülést, Cerro Gordót. Akkor még úgy tervezte, hogy turistalátványosságot csinál a 22 elhagyott épületből álló egykori bányászvároskából. Az épületek renoválása, ha lassan is, de haladt, az élet azonban felülírta a terveit. Idén tavasszal, amikor a koronavírus-járvány elérte az Egyesült Államokat, a 32 éves férfi úgy döntött, nem Austinban található otthonában vonul karanténba, inkább kiköltözik a saját szellemvárosába néhány hétre. „Mi lehetne jobb hely a társadalmi távolságtartásra, mint egy város, amelynek  több tucat mérföldnyire szomszédai sincsenek?” – gondolta.

Brent Underwood

Brent Underwood (Fotó: instagram.com/brentwunderwood)

Hogy ne legyen teljesen egyedül, örökbe fogadott öt búr kecskét és hét kismacskát, majd összecsomagolt egy bőröndre való ruhát, egy hálózsákot, többheti élelmet és még néhány nélkülözhetetlen dolgot, és áttette a székhelyét Cerro Gordóba. Egy kétszintes épületbe költözött be, melyet Mortimer Belshawról, a városba vezető első út építőjéről neveztek el. A házban rátalált az utolsó tulajdonosok személyes holmijaira, illetve több száz videófelvételre a nyolcvanas-kilencvenes évekből. 

A férfi nekilátott átválogatni ezeket a cuccokat, illetve azokat, melyeket a néhány száz méterre lévő egykori bányában talált. Régi bőröndökre, fegyverekre, érmékre és más tárgyakra bukkant, melyekből egy gyűjteményt kezdett kialakítani a település egykori boltjának épületében. Nem sokkal később azonban hatalmas havazás érkezett, mely elzárta a városkát a külvilágtól. Brent közel egy hónapot töltött teljes izolációban, mialatt legfőképpen amiatt aggódott, hogy az élelmiszerkészlete kitartson.

Az áprilisi olvadást követően újabb megpróbáltatás következett: a férfi vakbélgyulladást kapott és háromórás, kínkeserves út várt rá a legközelebbi kórházig. Miután felépült, visszatért Cerro Gordóba. Júniusban aztán egy éjjel arra ébredt, hogy tűz ütött ki, mely porig égette a település egykori szállójának közel 150 éves épületét. A tűzoltók kiérkezésére másfél órát kellett várnia, ezalatt egymaga próbálta megfékezni a lángokat és még a cipőtalpa is elolvadt. Bár a tüzet végül eloltották, a város központjának több épülete is a lángok martalékává lett.

Ezzel sem volt azonban vége a balszerencsés események sorozatának. Alig egy héttel később földrengés sújtotta a területet, majd egy hatalmas jégeső tönkretette az áramellátást, végül egy villámáradás mosta ki a főutat. Underwood ismét csapdába esett. Végül egy veszélyes hátsó úton sikerült visszajutnia a civilizációba. Mindez azonban nem szegte kedvét. Elhatározta, hogy marad és befejezi Cerro Gordo helyreállítását. A közösségi oldalain időközben többmilliós követőtábora lett, akik igyekeznek támogatni őt. A romok eltakarításában önkéntesek voltak a segítségére, míg a szálló felújításához már 56 ezer dollárt adtak össze a GoFundMe oldalon. 

„Nem mi leszünk Cerro Gordo utolsó tulajdonosai, vagy az utolsók, akik ellátogatunk Cerro Gordóba. Fontosnak tartom, hogy a jövő generációi is tanulhassanak belőle” – mondta Underwood.

via

Még több elhagyatott hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top