nlc.hu
Szabadidő

Mikulás vs. koronavírus

Igen, gyermekem, a Mikulás is elkaphatja a koronavírust

Az ovisok még hisznek benne és aggódnak is a Mikulás egészségéért. Segítünk, hogy mit mondj a kicsiknek a járvány vs. Mikulás kérdésben.

Az ovisok és kisiskolások általában még teljes odaadással hisznek a Mikulásban, és a legváratlanabb időpontokban képesek olyanokat kérdezni, hogy az egyszeri szülő hirtelen azt sem tudja, hogy fiú vagy lány. Jelen esetben például simán elhangzik a gyerekek szájából hajnali ötkor az a kérdés, hogy „Anya, a Mikulás is elkaphatja a koronavírust?” És ha már megkérdezik, akkor alapos választ is várnak rá, mert most akkor a Mikulás egy szuperhős, akinek nem árthat betegség – de akkor miért nem rendezik meg a nagy mikulásos bulikat most is, mint minden évben? Vagy a Mikulás is ember, aki megbetegedhet – de akkor mi is körbe tudjuk repülni a világot egy este alatt?

Igen, drága gyermekem, a Mikulás is elkaphatja a vírust

Patrick A. Coleman, fekete öves, kétgyermekes apa írta le, hogy mit reagált a járvány okozta újabb válságra a hatéves fia életében: azt válaszolta, hogy igen, a Mikulás is elkaphatja a Covidot. De rögtön hozzátette azt is, hogy ettől még persze egyáltalán nem biztos, hogy el is fogja kapni és beteg lesz, csak annyit jelent, hogy vigyáznunk kell rá.

Coleman részletesen lebontotta a választ a fiának a magyarázatában, hogy ne maradjon kétségek és aggodalmak között a nagycsoportos gyerek. A magyarázatát érdemes magunkévá tenni, és ha a saját gyerekünk teszi fel ezt az ominózus kérdést az elkövetkező napokban, akkor kész előhúzni a választ a tarsolyunkból.

A Mikulás hisz az egészségügyben!

A Mikulás is lehet koronavírusos (Kép: Unsplash)

A Mikulás is ember

A legfontosabb pont, amit a gyerekeknek tudniuk kell, hogy a Mikulás is ember. Legalábbis az a Mikulás, aki után áhítoznak, hogy találkozzanak vele a bevásárlóközpontban vagy az ovis ünnepségen, ő mindenképp emberből van, tehát elkaphatja a vírust. Nem most van itt az ideje annak, hogy a Mikulást felruházzuk természetfeletti képességekkel. Szerencsére a malmunkra hajtják a vizet ebben a helyzetben a karácsonyi mesék és filmek, melyekben simán előfordul az is, hogy náthás lesz a Mikulás, ezért elmarad az egész karácsony. Mi ehhez képest nálunk egy mikulás ünnepség kihagyása a koronavírus miatt, igaz?

De ha mindez a magyarázat nem hatná meg a gyereket, akkor el lehet magyarázni neki, hogy a szülei teljesen emberek, és ha a Mikulás egy este alatt a világ összes gyerekénél jár, akkor ha nem is betegszik meg, mert bitang erős az immunrendszere az északi-sarki időjárás miatt, de minimum vírushordozó lesz ennyi kontakt után, és nem szeretnénk elkapni tőle a betegséget, úgyhogy maradunk a fenekünkön otthon és idén kihagyjuk a mikulás partikat (ha lesznek egyáltalán bárhol véletlenül).

A Mikulás hisz az egészségügyben

A hagyomány szerint a Mikulás az elsők között volt, aki törődni akart az emberekkel. Esze ágában sincs terjeszteni a vírust egy ilyen járvány idején. Sőt, a Mikulás lesz az, aki példát mutat, hordja a maszkot, mossa a kezét, mint a kisangyal, és betartja a szabályokat – a legnagyobb távolságot ő tartja saját maga és a többi ember között az északi-sarki otthonában. Nincs is arrafelé egyetlen koronavírusos megbetegedés sem. Úgyhogy ahelyett, hogy idén az ölében akarnánk átvenni tőle a csokikat – mármint nem mi, hanem a gyerekek –, inkább segítsünk azzal a Mikulásnak, hogy annyira otthon maradunk és nem megyünk sehova, amennyire csak lehetséges.

A gyerekek teljesen jól megértik, hogy meg kell tenniük bizonyos dolgokat a Mikulás kedvéért. Úgy nőnek fel, hogy az év egy részében azt hallgatják, hogy a Mikulásnak van egy listája és rajta kell lenni a jó oldalán, ha nem virgácsot akarnak kapni. Semmi gond nincs azzal, ha most arra kérjük őket, hogy segítsenek azzal a Mikulásnak, hogy szépen mossák a kezüket, nem akarnak egymás arcába mászni, és hogy nem mennek Mikulás-vadászatra december hatodikán. Ebben a nagyon furcsa évben ezzel tudnak a legtöbbet tenni a Mikulásért.

Több infó a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top