nlc.hu
Szabadidő

A világ legkeresettebb női bérgyilkosa

Gyerekként tűzoltónak készült, végül a világ egyik legkeresettebb női bérgyilkosa lett

2 év, 23 gyilkosság, 2000 év letöltendő börtön: számokban így foglalhatnánk össze azt a spanyol bérgyilkosnőt, akiről a népszerű BBC-sorozat, a Megszállottak viadala egyik főhősét mintázták.

„Idoia López Riaño nevével először a 80-as évek derekán találkoztam a spanyol újságokban, és már akkor teljesen ledöbbentem, micsoda kifinomult módszerekkel tudott ölni”idézi a LadBible a Vanity Fair és a The New Yorker állandó szerzőjét, valamint a Killing Eve (Megszállottak viadala) sorozat szerzőjét, Luke Jenningset. A brit újságíró elárulta, noha kezdettől fogva érdekesnek találta López Riaño karakterét, sokáig egyáltalán nem tartotta jó ötletnek, hogy a családok tucatjainak életét megnyomorító pszichopatából merítsen ihletet a munkájához. Aztán eltelt néhány év, Jennings pedig meggondolta magát: miközben azon igyekezett, hogy felfrissítse a hagyományosan macsó és humortalan thrillerek műfaját, olyan női antihőst hozott létre, aki sok tekintetben López Riaño kiköpött mása.

 „Rossz társaságba keveredett, senki sem tudja hogyan”

Jennings bérgyilkosának, az orosz származású Villanelle-nek (születési nevén Okszana Asztyankovának) legalább annyi mentsége van, hogy pokoli gyerekkora volt, Idoia López Riañónak azonban ilyesmije nincs: egy eldugott baszk kisvárosban, San Sebastianban született és itt is nőtt fel, szerető családban. Unokatestvére, Jose Antonio Lopez egyik korábbi interjújában elmondta, a későbbi bérgyilkosnő egy volt a sok helyi gyerek közül, igaz, már akkor igéző zöld szemei voltak. „Arra emlékszem, hogy az összes konfliktusos helyzetben lágyszívű és puha volt”idézi a Daily Mail című brit bulvárlap az unokatestvért.

A női bérgyilkos, aki gyerekként tűzoltó akart lenni

Jodie Comer és Sandra Oh a BBC Megszállottak viadala című sorozatában (Fotó: Profimedia)

A férfi vallomásával nagyrészt egybecseng Idoia édesanyjának, a 86 éves Mari Riañónak a visszaemlékezése is, aki a The Times cikke szerint állította, lányából csak azért vált az ETA legkeresettebb és legexcentrikusabb bérgyilkosa, mert kamaszkorában rossz társaságba keveredett. „Azt senki sem érti, hogy ez hogyan és miként történhetett meg” – tette hozzá az anya, ám az igazság az, hogy pontosan tudni, hogy az addig békés és ártalmatlan lány mikor kezdett radikalizálódni. A The National cikke azt írja, a kamaszlány nagyjából 16 éves lehetett, mikor érdeklődni kezdett a politika iránt, és még mindig csak 18 volt, mikor akkori szerelme közbenjárására csatlakozhatott az akkor még Baszkföld függetlenségéért küzdő nacionalista mozgalomhoz, az ETA-hoz. (Később ebből lett a több mint 800 ember haláláért felelős szeparatista terrorszervezet.)

20 évesen ölt először

Miután Idoiát Spanyolországban 2000 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték rémtetteiért, 2011-ben levelet írt a bírónak, melyben nemcsak bocsánatot kért az áldozatai családtagjaitól, de őszintén írt a beszervezése körülményeiről is. Azt írta: „Akkor kerültem kapcsolatba az ETA-val, mikor nagyon fiatal voltam, tele romantikus és idealista gondolatokkal. Akik beszerveztek, pontosan tudták, mivel tudnak hatni rám, csak elég volt feltenniük a kérdést: elég-e az nekem, ha tűzoltóként megmentek pár életet, vagy inkább egy egész falut mentenék? Gondolhatja, mit választottam.”

Ezek után mindössze két év telt el az első gyilkosságáig, amit az akkor mindössze 20 éves nő társaival még Margarita fedőnév alatt vitt véghez. Egy Joseph Couchot nevű francia férfit lőttek agyon, aki a gyanú szerint kapcsolatban állt a spanyol kormánytagok által szervezett illegális antiterrorista csoporttal, a GAL-lal. Innentől kezdve pedig Idoia számára nem is volt megállás: 1984 és 1986 között összesen 23 emberrel végzett.

A női bérgyilkos, aki gyerekként tűzoltó akart lenni

Idoia López Riaño, La Tigresa (Fotó: nlc illusztrácó)

A bérgyilkosnő hírhedt volt arról, hogy a célja elérése érdekében veleszületett szépségét és vonzerejét sem rest latba vetni, a legtöbb áldozatát Spanyolország egyik legvéresebb terrortámadása során gyűjtötte, amikor is az ETA autóbombát robbantott a madridi República Dominicana téren: a támadásban, amit Idoia informátorként segített előkészíteni, 12 rendőr halt meg, 23-an pedig megsebesültek.

Ha addig nem is, legkésőbb ekkor már mindenki számára egyértelművé vált, hogy az időközben legkeresettebb női bérgyilkossá avanzsált Idoia López Riaño, akinek fotója sokáig minden spanyol rendőrségen ott virított, konkrétan utazik a rendőrökre. A fiatal és meglehetősen vonzó nőnek kedvelt éjszakai elfoglaltságai közé tartozott, hogy a bárokat járva egyenruhásokra vadászott. Mint később kiderült, az izgatta fel igazán, ha olyan rendőrökkel tölthette az éjszakát, akiknek kollégáit másnap meggyilkolta. „Szex közben rendszeresen arról fantáziált, hogy agyonlövi partnereit, ám erre a valóságban sosem került sor. Az elcsábított rendőröket információforrásként használta: az aktus után csalta ki belőlük azokat a bizalmas információkat, amik alapján az ETA a rajtaütéseit készítette elő”mondta Luke Jennings a „múzsájáról”.

Egy tükörkép miatt elmaradt gyilkosság

Csakúgy, mint a Killing Eve sorozatban Villanelle, Idoia López Riaño, akit „pályafutása” második felében már mint „La Tigresa” vagyis „Nősténytigris” fedőnéven emlegettek, megszállottja volt a divatnak és a saját külsejének. Utóbbi konkrétan meghiúsította az egyik jól megtervezett merényletét is: a nő annyira belemerült a saját arcképének tanulmányozásába az egyik kirakat üvegében, hogy végül még a célpontját is szem elől tévesztette.

„Hihetetlen, hogy lehet valaki olyan szinten narcisztikus, annyira önimádó, hogy a saját tükörképe elterelje a figyelmét egy ilyen fontos ügyről” – mondja Luke Jennings, aki a LadBible-nek árulta el, egész addig nehezen fogadta el, hogy léteznek ilyen embertípusok, amíg szemtől szembe nem találta magát valódi pszichopatákkal. „A filmek és a sorozatok sokszor vonzó és ellenállhatatlan embereknek állítják be őket, pedig a valóságban meglehetősen kellemetlen emberek” – árulta el.

A női bérgyilkos, aki gyerekként tűzoltó akart lenni

Jodie Comer a Megszállottak viadalában (Fotó: Profimedia)

A brit származású író egyébként úgy látja, a Villanelle-t alakító Jodie Comer tökéletesen ráérzett erre a bonyolult figurára, amit szerinte a megfoghatatlan orosz/francia/angol akcentus is bizonyít – ezt ugyanis pontosan ilyennek képzelte el, mikor a figurát írta.

Bérgyilkosból jótét lélek?

Idoia López Riaño bérgyilkos pályafutása nagyjából akkortájt kezdett hanyatlani, mikor felettesei rádöbbentették, a fiatal nő meglehetősen szabadon értelmezi a parancsokat (csakúgy, mint Villanelle). Először Algériába száműzték őt; Idoia itt még folytatta a gyilkolást, ám ahogy Franciaországba került, már igyekezett meghúzni magát. Hiába. 1994-ben a francia rendőrség letartóztatta, majd 5 évnyi börtön után kiadta Spanyolországnak, ahol szinte azonnal 23 rendbeli gyilkossággal vádolták meg és 2000 év börtönbüntetésre ítélték.

Idoia a 2000-ből végül 23 évet töltött le, mielőtt 2017-ben, 56 évesen szabadon engedték volna. „Sokkolt, hogy 23 év után csak úgy kiengedték. Egész életében börtönben kellett volna rohadnia azok miatt, amiket elkövetett – mondta a Femalekillers.com-nak Juan Luis Lopez Lancharro, aki 21 éves öccsét vesztette el a madridi robbantásban. – A filmeknek és a tévésorozatoknak nem szabadna ezt a »gonoszt« reklámoznia” – tette hozzá.

A világ talán legismertebb női bérgyilkosa tehát három éve szabad ember. A hírek szerint a szabadlábra helyezését követően először Andorrába ment a húgához, de végül mégis Barcelonában állapodott meg (ezt az is segítette, hogy a börtönben jó pár másik nyelv mellett katalánul is megtanult). Édesanyja, Mari a Daily Mailnek azt mondta, lánya jelenleg a helyi Vöröskeresztnél végez jótékonysági munkát, a kollégái pedig nagyon szeretik őt. „Büszke vagyok rá, hogy annyi szörnyűség után meg tudta fordítani az életét” – tette még hozzá a 86 éves asszony, akinek állításait a barcelonai Vöröskereszt nem erősítette meg.

A női bérgyilkos, aki gyerekként tűzoltó akart lenni

Jodie Comer karakterét Idoia Lópezről mintázták (Fotó: Profimedia)

Olvass még több bérgyilkosos történetet az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top