nlc.hu
Szabadidő

Így él most Szeles Mónika

Szeles Mónika: így alakult az élete a 47 éves teniszcsillagnak

Emlékszel a fiatal és kivételesen tehetséges magyar lányra, aki sorra nyerte meg a világ legrangosabb teniszversenyeit? Mi lett minden idők legsikeresebb magyar származású teniszezőnőjével, Szeles Mónikával, aki most, december 2-án ünnepli a 47. születésnapját? Isten éltesse a legsikeresebb magyar teniszezőnőt!

Szeles Mónika neve még azoknak is ismerősen cseng, akik nem járatosak a teniszben. Emlékszem, kislányként, a ’90-es években akárhányszor meghallottam a nevét a tévében vagy a rádióban, büszkeség töltött el, hogy egy, a kamaszkorból még csak ki sem lépett magyar lány az egész világot megrengető sikereket ér el.

Szeles Mónika tiniként az aranyérmeket gyűjtötte

Fiatal kora ellenére Szeles Mónika nevét pont úgy ismerték az USA-ban, mint itt, Európában. A tehetsége már egészen korán és komoly szinten megmutatkozott: 1990-ben, 16 évesen Jugoszlávia színeiben minden idők legfiatalabb Roland Garros győztese lett, 1991-ben megnyerte a US Opent, majd 1996-ban az Australian Opent. A vajdasági születésű Szeles a magáénak tudhatja többek között a világranglista-vezető, olimpiai bronzérmes, kilencszeres Grand Slam-tornagyőztes, háromszoros világbajnok címeket.

Szeles Mónika 1990-ben

Szeles Mónika 1990-ben (Fotó: JEAN-LOUP GAUTREAU / AFP)

1991 és 1996 között a világ egyik legjobb női játékosának tartották, azonban karrierjét derékba törte akkori nagy ellenfele, Steffi Graf fanatikus rajongója. Összesen 65 héten át osztozott Steffi Graffal a világranglista első helyén, a merénylő azonban – későbbi nyilatkozata szerint – úgy gondolta, Mónikának „nincs joga elvenni” Graf elöl az első helyet. 1993-ban egy, a Graffal játszott meccsén hátulról hátba szúrta a később beszámíthatatlannak nyilvánított Graf rajongó, Günter Parche.

Szeles Mónika és Stefi Graf

Nagy ellenfelével, Stefi Graffal (Fotó: Profimedia)

Élet a merénylet után

A sportolót nemcsak fizikálisan, hanem érthető módon lelkileg is megviselte az őt érti merénylet. A tragédia az egész világot megrázta, ennek ellenére soha, egy napot sem ült börtönben az, aki elkövette. Szeles azóta nem járt Németországban.

Mónika felépült, visszatért a pályára, és 1995-re újra sikeresnek mondhatta magát, azonban sajnos, a teniszezőnő játéka már nem volt ugyanaz. Sokan támadták súlyfeleslege miatt, anélkül, hogy belegondoltak volna, mit okoznak ezzel a fiatal lánynak, aki később így nyilatkozott:

Miközben nem játszottam, felnőtt egy új generáció, amelynek tagjai sokkal magasabbak és erősebbek lettek, ráadásul jóval csinosabbak is.

A teniszezőnő a mai napig kiáll a testszégyenítés ellen, és történetével sokaknak segíthet a pozitív testkép kialakításában:

Szeles Mónika az időközben felbomló Jugoszlávia színeit leváltotta, és az USA színeiben teniszezett, de 2003-ban Párizsban egy lábsérülés végleg véget vetett a pályafutásának. Bár a visszavonulását hivatalosan csak 2008-ban jelentette be. 

A következő évben, 2009-ben beválasztották az USA-beli teniszhírességek csarnokának tagjai közé. Azóta fiatal tenisztehetségeknek segít, a magánéletben pedig az olasz milliárdos,  Thomas Golisano feleségeként találta meg a boldogságot. A teniszezőnő Amerikában él, de néha hazalátogat: 2018-ban például Szeles Mónika adta át Budapesten a WTA-győztes Babos Tímeának az Év Sportolója Díjat. Szeles természetesen a mai napig figyelemmel kíséri a rangos teniszversenyeket.

Szeles Mónika 2019-ben

Szeles Mónika 2019-ben Monacoban, a Laureus Díjátadón (Fotó: Profimedia)

Szeles Mónika sok sportolónak, világbajnoknak a példaképe, többek között a szerb teniszező, Novak Djokovic, 2018 legjobb férfi sportolója is felnéz rá. A sportolói Oscar-díjnak is nevezett  Laureus-díj 2019-es díjátadóján Djokovic a köszönőbeszédében is megemlítette Mónikát, mint az egyik legnagyobb inspirációt adó sportolót az életében.

Szeles Mónika és Gabriela Sabatini

Szeles Mónika és Gabriela Sabatini 2015-ben egy jótékonysági mérkőzésen (Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Kíváncsi vagy mi lett a 90-es évek legnépszerűbb szappanopera-szereplőivel? Kattints, és tudd meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top