Sonos Beam: szerelem első hallásra

nlc | 2020. December 02.
Intelligens otthoni hangszórót teszteltünk.
Pioneer LaserDisc-lejátszó a 80-as évekből

A hifi-rajongók szeme is felcsillan, ha meghallják a Sonos nevet, az amerikai márka ugyanis már 18 éve egyet jelent a kiváló hangminőséggel és az intelligens technológiai megoldásokkal. A termékpalettán minden megtalálható, amire egy vájtfülű felhasználónak szüksége lehet, a kompakt, hordozható daraboktól az erősítőkön át a komplett háztartást lefedő teljes hangrendszerekig. Mi most a kínálat nagyjából közepén elhelyezkedő Sonos Beam hangprojektort próbáltuk ki, amely rekordidő alatt csavarta el a fejünket.

A Sonos Beam fehér színben vonzza a tekintetet (Fotó: Sonos)

A Sonos Beam egy klasszikus erősítőre kötött hangfalpár helyére érkezett egy átlagos méretű lakásba, a léc tehát magasan volt, ugyanis a szó szerint is nagy elődök már számtalan házibulit tettek emlékezetessé, a szomszédok őszinte bánatára. Bár mostanában – érthető okokból – kevesebbet bulikázunk, azóta olyan fontos felhasználási területek is megjelentek az életünkben, mint a film-, és sorozatnézés (természetesen a streaming-szolgáltatók, azaz a Netflix, az HBO GO vagy épp az Amazon Prime szolgáltatásán keresztül) vagy a videojátékokkal való szórakozás, nem beszélve arról, hogy a Spotify-hoz hasonló zenei szolgáltatóknak köszönhetően szinte folyamatosan szól a zene a lakásban. Lássuk, hogyan tudott helytállni a Sonos Beam!

Már a csomagolás árulkodik a minőségről

A Sonos valódi prémium márka, ami azt jelenti, hogy az átlagos, hasonló termékekhez képest valamivel drágább, azonban ez volt az első alkalom, amikor a prémium jelző nem csak afféle marketinges túlzásnak, hanem nagyon is kézzelfogható valóságnak bizonyult. A Sonos Beam első ránézésre sima kartondobozban érkezik, azonban már ez rejt egy apró csavart, pontosabban műanyag fogantyút, amellyel kényelmesen haza lehet szállítani a készüléket. A Beam egyébként nem egészen három kiló, így erre még csak komoly szükség sem lenne, de jól esik az embernek a figyelmesség.

A Sonos Beam szükség esetén a falra is rögzíthető, igaz, ehhez sajátmárkás kiegészítőre van szükség (Fotó: Sonos)

Maga az eszköz kellemesen kompakt, bő 65 centiméter hosszú, 10 centi széles és szűk 7 centi vastag, ezzel nem foglal túl sok helyet a polcon és a tévé mellé-alá is remekül elfér. Ha ennyi helyünk sincs, a falra is felszerelhető, igaz, ehhez sajátmárkás rögzítőszettet kell vásárolni, erre nem volt szükségünk. Fekete és fehér színekben kapható, mi az előbbit választottuk, mivel ez illik jobban a lakáshoz, ez a biztonsági játék, a fehérhez nem árt a színben passzoló környezet, nem beszélve arról, hogy valószínűleg a világos felületen szembetűnőbb a kosz is. 

Telepítés, üzembe helyezés öt perc alatt

A doboz kibontásától számított ötödik percben már üzemelt a hangprojektor, mivel a telepítése, ha nem is pofonegyszerű, de mérnöki diploma sem kell hozzá. Azt mindenképpen értékeltük, hogy nem kell rettentő kábelkígyókkal birkózni: a hálózati kábel mellett egyedül a tévé felé kell drótot vezetni. Ez alapesetben egy HDMI ARC, amit az újabb okostévéken már alapfelszereltségnek számít, de mivel nálunk még egy korábbi, “buta” lapostévé található, a csomaghoz mellékelt HDMI-optikai átalakítóra is szükség volt. Emellett még Ethernet hálózati kábelt lehet a Beam hátuljához csatlakoztatni, erre azonban semmi szükség, ha van otthon wifi. 

Egy hasonló méretű szobát szépen betölt a Sonos Beam hangja (Fotó: Sonos)

Ezzel el is érkeztünk a Sonos Beam egyik legnagyobb erősségéhez, ami a hálózati csatlakozást illeti. Bár napjaink okos-hangszóróinak többségét Bluetooth-kapcsolaton keresztül párosíthatjuk össze a telefonunkkal vagy egyéb eszközünkkel, a Beamről látványosan hiányzik a viking rúnát formázó Bluetooth-logó. Az adatáramlást ugyanis teljes mértékben a wifin keresztül oldja meg, aminek hatalmas előnye, hogy sokkal stabilabb, mint az esetenként szakadozó Bluetooth, de az összekapcsolásnál sem kell sokat keresgélni. Ráadásulk, a Sonos termékcsalád egyik legnagyobb erőssége, hogy ha a lakásban több egység is található, azok képesek egymással is kommunikálni, így akár az is megoldható, hogy a lakás minden helyiségében ugyanaz a zene szóljon, vagy épp ellenkezőleg, a család minden tagja a saját kedvenceit hallgathatja, anélkü, hogy a többieket zavarnák. A Bluetooth hiánya miatt ezért a telefonunkról csak bizonyos esetekben tudjuk “kilőni” a zenét a Sonos-ra. A Spotify például a saját applikációjában is lehetővé teszi ezt, egyetlen gombnyomással, de bizonyos platformokat, például a YouTube-ot így el kell felejteni, pontosabban, a videolejátszó tartalmait a tévén keresztül kell fogyasztani, ha élvezni akarjuk a Sonos Beam egyébként kiváló hangzását. 

A telepítéshez le kell tölteni a Sonos S2 ingyenes okostelefonos – de akár számítógépre is letölthető – alkalmazását és követni a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha minden rendben volt, a Beam hamarosan már üzemel is. Az app később is jó szolgálatot fog tenni, a Sonos dobozából ugyanis még egy dolog hiányzik, ami elsőre meglepő lehet: nincsen saját távirányítója. Erre azonban semmi szükség, ugyanis a hangerőszabályzást a telefonunkon keresztül oldhatjuk meg, sőt, az otthoni wifi-hálózatra csatlakoztatott bármely telefonról lehetséges a vezérlés, így nem kell keresgélni, hogy már megint hova tüntette el a gyerek a távirányítót, de a kanapé támlája alatt sem kell jógaoktatókat megszégyenítő figurákat előadni az oda becsúszott távvezérlő megkaparintása érdekében. Ez fenntarthatósági szempontból sem rossz, hiszen egy kütyüvel kevesebb, amibe ceruzaelemet kell vásárolni. 

Fekete színben diszkréten megbújik a tévé mellett (Fotó: Sonos)

A kézi vezérlésre egyébként a Beam felső felületén is van lehetőség, a megfelelő mozdulatokkal ugyanazon gombokkal léptethető a zenelejátszás és fokozható, illetve csökkenthető a hangerő. A soundbarban beépített mikrofon is található, így akár videokonferenciákhoz, Zoom-meetingekhez is használható, illetve összeköthető például a Google Home digitális asszisztenssel is. Az applikációba emellett “behúzhatjuk” a kedvenc online szolgáltatásainkat, a Spotify-tól kezdve a Soundcloudig, de a Sonos saját online rádiókat is kínál a felhasználónak.

Olyan hangokat fogsz hallani, amiket korábban soha

Végezetül a legfontosabb: hogyan szól a Sonos Beam? A kompakt méret ellenére meglepően telt hangokat képes kiadni magából, igaz, veserezgető basszusra azért ne számítsunk – ha valaki ez utóbbira vágyik, érdemes a Beam mellé megvásárolni a Sonos Sub mélynyomót is – de a legtöbb műfajú zene valóban remekül szól rajta. Az igazi csodát azonban a filmek és sorozatok nézése közben lehet megélni: a soundbar még akár 10-15 éves videofájlok hangjait is olyan profin bontja fel és szórja szét a szobában, hogy csak pislogtunk, amikor egy éttermi jelenetnél mintha a szomszéd szobából szűrődött volna át az evőeszközök diszkrét csörömpölése a háttérből.

A Sonos okoshangszórói vezeték nélkül csatlakoznak egymáshoz, akár minden szobában más zenét hallgathatunk (Fotó: Sonos)

Az okostelefonos applikációban ezen felül két rendkívül hasznos funkció is bekerült: az éjszakai módra kapcsolva a hangosabb hanghatásokat kissé letompítja, míg a halkabb dolgokat picit felerősíti. Így jobban fogjuk hallani, ha például a film szereplői suttognak, de nem szakad be a dobhártyánk, illetve a szomszéd sem esik ki az ágyból, ha éjszaka a kedvenc akciófilmünket nézzük. A másik lehetőség a beszéd kiemelése, ilyenkor a háttérzajok picit halkabbak lesznek, de jobban értjük majd, hogy mit mondanak a szereplők. A tapasztalataink szerint minél újabb tartalomról és modernebb formátumról van szó, ez annál jobban működik, de az éjszakai módért minden tekintetben hálásak voltunk.

Fontos kérdés természetesen, hogy mennyibe kerül a Sonos Beam hangprojektor? Gyorsan körülnéztünk a magyar interneten és megállapítottuk, hogy viszonylag nagy a szórás, a legolcsóbb ajánlat 135 190 forintról, a legdrágább 159 990 forintról szól, ezért érdemes alaposan körülnézni, mert ekkora eltérés már komoly tételnek számít. Mint látható, ez egy drága eszköz – hiszen soundbart már akár bő harmincezer forinttól lehet vásárolni de ha figyelembe vesszük, hogy a kommerszebb márkák hasonló termékeiért is simán elkérhetnek ennyit (általában valamilyen kisebb mélynyomóval összecsomagolva) mindjárt érthetőbbé válik az árképzés. Arról nem beszélve, hogy a Sonos Beam esetében maximálisan értjük, mitől prémium ez a termék – minőség, okos funkciók, vezeték nélküli kapcsolódási lehetőség a később vásárolt Sonos-eszközökhöz – míg a versenytársak eszközei esetén nem is álmodhatunk ilyesmiről. Ha valaki egy remek hangzású, kényelmesen kezelhető, kompakt eszközre vágyik, érdemes lehet egy picit spórolni és a középkategóriás megoldások helyett a Sonost választani.

Ha pedig már beüzemeltük a Sonos Beam hangprojektort, próbáljuk is ki, például zenével!

Exit mobile version