nlc.hu
Szabadidő

Észak-Európában mínusz 20 van, délen már plusz 20 is előfordul

Kettészakadt Európa időjárása

Északon cudar a hideg, délen viszont már tavaszias meleg van.

A Kelet-európai-síkság fölött alacsony nyomású légörvény helyezkedik el, emiatt arrafelé többnyire erősen felhős az ég, és sokfelé havazik. Szintén ciklon örvénylik Izland fölött, amelynek hatására Nyugat-, Északnyugat-Európa fölött is sok a felhő, és többfelé fordul elő csapadék, a Skandináv-félsziget térségében havazik, másutt inkább az eső esik. A két rendszer között a Skandináv-félsziget keleti területétől a Kárpát-medencén át egészen Olaszországig anticiklon húzódik, így a felsorolt tájakon kevesebb a felhő, több helyen süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

Északkelet-Európában továbbra is hideg van, ott napközben is mindössze -10, -15, helyenként -20, -26 fokot mérnek. Délnyugat felé haladva enyhül az idő, a Pireneusi-félsziget déli vidékén már 20, 22 fok is előfordul a kora délutáni órákban. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben anticiklon alakítja, majd nyugat felől melegfront éri el térségünket, véget ér a napos idő.

Szétszakadt a kontinens időjárása

Hollandiában befagytak a vízfelületek, a korcsolyázók a városi csatornákat is elözönlötték (Fotó: Getty Images)

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Eleinte túlnyomóan derült időre számíthatunk, majd északnyugat, nyugat felől megnövekszik, éjszaka egyre többfelé meg is vastagszik a felhőzet, és főként az éjszaka második felében északnyugaton, nyugaton már havazás is várható. Kedden kezdetben többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd elsősorban keleten és délen vékonyodik, szakadozik a felhőzet. A déli, kora délutáni órákig az ország északi felében – nagyjából a Tisza vonaláig – valószínű havazás, északnyugaton havas eső is lehet. A több helyen élénk északnyugati szél estére mérséklődik. Kedden néhol megélénkül a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -13 fok között alakul, de a hóval borított, tartósabban derült tájakon hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2 és +4 fok között várható.

További cikkeink az időjárással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top