nlc.hu
Szabadidő

Bajai jótékonysági halászléverseny

Az időjárás sem tudta megakadályozni, hogy elkészüljön 150 adag halászlé Baján

91 darab, azaz hetven kiló halat főztek meg halászlének Baján, az elkészült ételt pedig jótékony célra ajánlották fel. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének akciója a szervezők szerint „cudar körülmények között, de igazán bajaiasan valósult meg”, az előbbi az időjárás, az utóbbi a résztvevők lelkesedésének köszönhető. Az „országos attrakcióról” olyan míves nyelvű sajtóközleménnyel adtak hírt, hogy egyszerűen nincs más választásunk, mint szó szerint idézni. Szerencsére képek is vannak – mutatjuk azokat is.

A jótékonyság, a hírverés és a gasztronómia jótékony találkozása jött létre a kis játszótér mellett, ahol a mentősök és a rászorulók részére főztek halászlét a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete tagjai, az országos sajtó érdeklődése (és a helyi sajtó kritikus figyelme) mellett. A főzést hátráltató időjárás ellenére a mesterek saját, száraz fája és a vaskos szélfogók felállítása révén szépen forrt a lé valahány bográcsban, az éhes tekintetek fényében.

Halászléverseny Baján

Fotó: Kelemen Áron

Nem mellékesen, sőt: a szélfútta, ám gázmeleg sátorban tovább dicsőült Baja gasztro-, közelebbről halkultúrája: keszeg és kárász sült professzionális módon, és persze rögtön vitát generálva. No, nem a sütés mikéntje okozott polémiát, az profi volt, sokkal inkább a keszeg és kárász ízének megítélése. Míg Németh József (Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség) a kárász mellett tette le a voksát, addig a szerző a keszeg érdekében kardoskodott. Így van ez rendjén, hiszen egy a cél: Magyarországon több, a hazai vizekből fogható hal fogyjon.

Az országos akció keretében, mely egyben a bajai halászlé világhírét volt hivatott előkészíteni, 70 kiló pontyot ajánlott fel az országos szövetség, a jeles esemény támogatója volt a Koller halbolt és a kiváló paprikájáról híres Szerletics Tamás (Bácska Aranya). Miközben odakint a bajnokok a bográcsokat forgatták, odabent a 91 darab szépen irdalt keszeg (és kárász) sült ressre, valamennyi igazi bajnok módra.

Halászléverseny Baján

Fotó: Kelemen Áron

Németh József a köszöntőjében kiemelte: a bajai halászlé népszerűsítése érdekes és szakmai érvekkel alátámasztható kezdeményezés. „Baján nincs gond, de országosan szerény eredményt mutat a halfogyasztás. A bajai halászlé gyors és finom egytálétel, aki 45 perc alatt nem főzi meg, az ne is kísérletezzen!” Hozzátette:

Isten azért teremtette öt ujjunkat, mert a bajai halászlébe sem kell több (rendkívül jó minőségű) alapanyag: hal, vöröshagyma, pirospaprika, só, víz.

Ugyanakkor itt (ahogy Pakson és Mohácson is) a tészta is nélkülözhetetlen elem – emelte ki.

Martonosi Attila szervező kérdésünkre elmondta: azért is hívták meg az országos sajtót, hogy hazánk minden zegzugába eljuthasson a bajai halászlé receptje, hiszen közös ügyünk a bajai halászlé megismertetése és népszerűsítése.

Halászléverseny Baján

Fotó: Ádám Péter

A sült hal és a bajai halászlé ismét remeknek bizonyult, ezt kóstolás útján is érzékelhették a halszerető embernek látszó országos kóstoló személyek.

Az elkészült 150 adag halászlét a családsegítő szolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai által összeállított lista alapján kaphatták meg a rászoruló családok. Többen a helyszínen vették át az adományt, mások számára a közterület-felügyelet munkatársai szállították ki, és a mentőállomásra is eljutott az odaszánt tucatnyi adag.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top