nlc.hu
Szabadidő

Bronzkori kincs Svédországban

Azt hitte, szemetet talált, pedig 2500 éves ereklyékre bukkant az erdőben

Ötven darab bronzkori tárgyra bukkant egy férfi Svédországban az erdőben.
Erdő

Mintegy 50 darab, több mint 2500 éves bronzkori ereklyére bukkant egy svéd tájfutó térképész Nyugat-Svédország egyik erdejében – közölték a hatóságok csütörtökön.

A főként ősi ékszerekből álló kincshalom, amelyre Alingsas kisváros közelében április folyamán bukkant Tomas Karlsson, az országban valaha talált „leglátványosabb és legnagyobb ilyen lelet” a megyei közigazgatási hatóság közleménye szerint.

A tárgyak vélhetően az időszámítás előtti 750 és 500 közötti időszakból származnak. Vannak közöttük nagyon jó állapotban fennmaradt, bronzból készült nyakláncok, láncok és tűk.

A történelmi ereklyék nyílt terepen feküdtek az erdőben néhány nagy szikla előtt. Feltételezhetően állatok ásták ki őket a sziklák közötti hasadékból, ahol valószínűleg ezidáig rejtőztek.

Tomas Karlsson először azt hitte, csak szemetet talált. „Úgy nézett ki, mintha fémszemét lenne. Valami lámpa fekszik itt, gondoltam először” – mondta a Dagens Nyheter című lapnak. Amikor közelebbről megnézte a tárgyakat, egy különös spirált és egy nyakláncot látott. De mivel viszonylag újnak tűntek, hamisnak hitte őket. Végül értesítette a helyi hatóságokat, akik egy régészcsapatot küldtek a helyszínre.

„A leletek nagy része bronzból készült, ezek egy bronzkori, magas státuszú nőhöz köthetők” – mondta Johan Ling, a Göteborg Egyetem régészprofesszora. Ezeket – a nyakláncokat, karkötőket és bokaláncokat – a különböző testrészek díszítésére használták, de találtak nagy tűket és fűzőlyukakat is, melyeket a valószínűleg gyapjúból készült ruhadarabok ékesítésére és felfogásához használtak a szakértő szerint.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Thomas Lepke)

Még több régészeti lelet az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top