Szabadidő

Share Now: ha kényelmesen, stílusosan és biztonságosan közlekednél (X)

Ha menő autókkal furikáznál, ez a legolcsóbb módja.

A koronavírus megjelenésével hatalmas értékké vált a saját autó, hiszen így a tömegközlekedést – és a potenciális fertőzésveszélyt – elkerülve tudunk közlekedni. Igen ám, de mit tehet az, aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy saját autóval közlekedjen, vagy a családban szükség lenne néha egy második autóra? A jó hír, hogy a XXI. században már Magyarországon is elérhető az autómegosztó szolgáltatások műfaja, amely egyszerre járul hozzá a fenntartható közlekedéshez, a városi dugók enyhítéséhez és – legalábbis 2020 végén – a járvány elleni védekezéshez. Ki is próbáltuk, milyen a Share Now autóival suhanni. 

Share Now: a stílusos emberek autómegosztója
Bár autómegosztó szolgáltatásból már kettő is működött Budapesten, a most kétéves Share Now érkezése alaposan felkavarta az állóvizet. Míg ugyanis a két konkurens nagyrészt szinte pontosan ugyanolyan nagyvárosi kisautókkal szolgálta ki az ügyfeleit, a Share Now több szinttel magasabbra helyezte a lécet, amikor olyan stílusos járgányokkal népesítette be a flottáját, mint a MINI Cooper, a BMW i3, vagy BMW X2, de mostanra már lehet választani kompakt Mercedesekből és az olasz szívtipró Fiat 500-asokból is. De kezdjük az elején!

Share Now: ha kényelmesen, stílusosan és biztonságosan közlekednél (X)A Share Now szolgáltatásának használatához legalább 1 éve érvényes jogosítványra lesz szükség, azonban ha ez megvan, a regisztrációt teljes mértékben online intézhetjük. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy a telefonunkra letöltsük a cég hivatalos applikációját. Érdemes ezt kis idővel azelőtt megtenni, hogy először szeretnénk használni a szolgáltatást, a dokumentumaink ellenőrzéséhez ugyanis valamennyi időre lesz szükség, de a saját tapasztalataink szerint ez nem több szűk fél óránál, sőt, ha valaki szerencsés, akár már 10-12 perc múlva megkaphatja az értesítést, hogy a profilját aktiválta a cég. 

Share Now: ha kényelmesen, stílusosan és biztonságosan közlekednél (X)A Share Now ízig-vérig XXI. századi szolgáltatás, így a vezetéshez nincs más dolgunk, mint megnyitni az applikációt. Erre lesz ugyanis szükségünk ahhoz, hogy autót bérelhessünk. Elég csak elindítani az alkalmazást és máris látni fogjuk a térképen, hogy hol található a hozzánk legközelebbi járgány, sőt, még azt is megnézhetjük, milyen típusú autóról van szó. Ez fontos tényező, ugyanis az eltérő modelleknek eltérő a díjazása is: a legolcsóbb a Fiat 500-as, majd ezt követi a MINI, ha viszont elegánsabb vagy menőbb verdát szeretnénk, az többe fog kerülni. Percdíjazásról van szó, ez ugyanis a legigazságosabb, hiszen, ugyanannyit fizet az is, aki egységnyi idő alatt átszeli a várost és az is, aki ugyanennyi időt a dugóban araszolva tölt el. A percalapú díjcsomag helyett azonban választhatunk 2-4-6 órás vagy akár 1-4 napos bérlést is, ilyenkor egy összegben fizetünk, az applikáció pedig jelzi, hogy mennyi a maximális távolság, amit a bérlés magában foglal.

Share Now: ha kényelmesen, stílusosan és biztonságosan közlekednél (X)Ha megvan a kiszemelt autó, 20 percre le is foglalhatjuk, hogy ne vigyék el az orrunk elől, amíg cipőt-kabátot húzunk és odasétálunk a kocsihoz. Ez azonban nem kötelező, csupán egy kétségkívül hasznos lehetőség. Az autóhoz érve a telefonunkon be kell kapcsolni a Bluetooth-kapcsolatot, majd a Share Now applikációban megnyomni a START gombot. Ezután csak az azonosítónkat kell megadni és már nyílik is a kocsi ajtaja. A legtöbb autót gombnyomással indíthatjuk, de akad egy-két olyan kocsi is a Share Now flottájában, amelyeknek a kesztyűtartóban találjuk a kulcsát. Ezután mehetünk, amerre csak akarunk, igaz, azt nem árt észben tartani, hogy az autóbérlést csak a Budapestnek egy részét lefedő zónában fejezhetjük be, ezt is az applikációban tudjuk ellenőrizni. A kocsi lezárása után nem sokkal pedig már meg is kapjuk az elszámolást.

Share Now a gyakorlatban
A tapasztalataink szerint Budapest belső kerületeiben kifejezetten jó az autók eloszlása, szinte sosem kellett 3-4 percnél többet sétálnunk a kinézett autóig. A Bluetooth-os nyitás sokkal zökkenőmentesebb és gyorsabb, mintha a mobilhálózaton kommunikálnánk a Share Now rendszerével, így szinte sosem kellett egy percnél több időt tölteni az indulással. Fontos, hogy a bérlés előtt és után is készítsünk 4-4 képet az autóról a telefonunkkal. Ez a mi védelmünket szolgálja, így tudjuk bemutatni, ha szükséges később, hogy az autót makulátlanul kezdtük el használni és így is zártuk le. Ha Smartot vagy Mercedest választunk, akkor találkozunk olyan autóval, amelyhez a nyitási kódot a szélvédő mögött elhelyezett kijelzőn láthatjuk, ilyenkor ezt is be kell írni az alkalmazásba és nyílik is az autó. A kocsik nagy általánosságban patyolattiszták voltak és örültünk az odakészített fertőtlenítős flakonoknak is, ez mutatja, hogy a cégnél valóban nagyon ügyelnek a kedves utasok biztonságára. 

Share Now: ha kényelmesen, stílusosan és biztonságosan közlekednél (X)Az út végeztével még gyorsabb a folyamat, csupán leállítjuk az autót, ha szükséges, a kulcsot visszapattintjuk a kesztyűtartóban kialakított helyére, majd az applikációban elég egyetlen gombnyomás – vagy az ujjunkkal történő simítás – és máris lezártuk a kocsit, amelyről a 4 fotó készítése után nyugodtan megfeledkezhetünk.

Ami az árakat illeti, a Share Now nem drágább a két hazai konkurensnél, sőt, ha van előfizetésünk, akkor a Share Now Fiat 500-asainak 60 Ft/perces ára a Budapesten elérhető legalacsonyabb, és persze sosem kellett annyit fizetni, mintha taxiba ültünk volna. Ha valakinek egyszer-egyszer szüksége van autóra és/vagy szeretne stílusosan közlekedni, érdemes kipróbálnia a Share Now szolgáltatását. A használat során garantáltan Nyugat-Európában érezhetjük magunkat, de jó alternatíva akkor is, ha a családban a gyerekeknek még nincs saját autója és szeretnénk biztosra menni, hogy jól karbantartott, biztonságos autóval közlekedjenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top