nlc.hu
Szabadidő

Magyarországon növekedni fog a szélsőséges szélviharok száma

Extrém szélviharokkal kell számolnia Magyarországnak a klímaváltozás miatt

Bár globálisan csökken a szél átlagos sebessége, a térségünkben megszaporodhatnak a durva szélviharok.

A klímaváltozás miatt Magyarország térségében fokozatosan növekszik a szélsőséges szeles események bekövetkezésének esélye – írja a masfelfok.hu

Az oldalon megjelent elemzés szerint, bár a globális felmelegedés miatt a Föld mindkét féltekéjén csökken a szél átlagos sebessége, ezzel párhuzamosan egyre gyakoribbak lehetnek az extrém szélviharok. A szimulációk pedig arra engednek következtetni, hogy a Kárpát-medence környékén a ciklontevékenységgel összefüggő viharok száma az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedéssel arányosan növekedhet. 

Egyre gyakoribbak lehetnek az extrém szélviharok

A Kárpát-medence térségében gyakrabban fordulhatnak elő pusztító szélviharok (Fotó: Getty Images)

A masfelfok.hu szerzője rámutat, hogy a szél átlagsebességének csökkenése nem befolyásolja Magyarország szélenergia-potenciálját. A csökkenést egyébként több tényező hatásai idézik elő, például az erdőirtás miatt megváltozó felszíni állapot, az úgynevezett El Niño jelenség, a pólusok felé elmozduló ciklonpályák, a légköri áramlások átalakulásai és nem utolsósorban a sarkvidékek gyors ütemű melegedése. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentéséből az is kiderül, hogy a viharok egyre komolyabb károkat okoznak, amelyek miatt az utóbbi években egyre többször kell kivonulnia a katasztrófavédőknek és a tűzoltóknak. A viharkárok növekvő mértékéért a viharciklonokkal együtt érkező, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is hozzájárul, amely gyakran elönti az alacsonyabban fekvő területeket, a városokban pedig az aluljárókat vagy pincéket. 

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top