Szabadidő
Szponzorált tartalom

Valami népi, valami élő, valami 21. századi (X)

Országos Népművészeti Kiállítás nyílt a Hagyományok Házában április 22-én. A megnyitó online zajlott, de kiscsoportos tárlatvezetések alkalmával már megtekinthető a több, mint ezer művészeti tárgyat felsorakoztató gyűjtemény.

A kiállítás 1973 óta kerül megrendezésre ötévente, idén 17. alkalommal. Különlegessége, hogy nem régi, múltban készült tárgyakat mutat meg az idelátogatóknak, hanem az adott, ötéves időszakban elkészült legmívesebb, legszebb népművészeti alkotásokat hozza el az érdeklődők számára az egész Kárpát-medencéből. Egyfajta merítés abból, ami mai is él és körbevesz minket.

464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27 kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotó közösség 1533 pályamunkája szerepel a kiállításon. Ezek a számok annál inkább figyelemre méltóak, mert a 2018-ban a Műcsarnokban megrendezett Népművészeti Szalonon kiállított tárgyak nem kerülhettek be az idei kiállításra.

Valami népi, valami élő, valami 21. századi (X)A tárlatvezetés izgalmas programnak ígérkezik, mely minden korosztály számára rejt érdekes dolgokat. Népi motívumokkal ötvözött kényelmes ma is hordható ruhadarabok, páratlan és divatos ékszerek, lakásokban használható berendezési tárgyak, textilek, a már ritkaságnak számító szakmák ma is használt eszköze és a gyerekszobát színesítő tárgyak képezték a kiállítás gerincét.

Az alkotóknak szem előtt kellett tartaniuk a hagyomány, tehetség és mesterségbeli tudás hármas követelményét, mert a népi iparművészetnek meghatározó alapja a történeti hagyomány. Ezért is különlegesek az itt kiállított tárgyak, mert arra hívják fel a figyelmünket, hogy lehet szép a hagyományos, népi is.

Valami népi, valami élő, valami 21. századi (X)Látogassatok el ti is a Hagyományok Házába, melynek a Budai Vígadó ad otthont. Így nem csak a kiállítás, de a helyszín körbejárása is különleges programnak ígérkezik, használjátok ki a lehetőséget mielőbb!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top