nlc.hu
Szabadidő

3000 év után tasmán ördögök születtek Ausztráliában

Háromezer év kellett ahhoz, hogy az ausztrál vadonban ismét tasmán ördögök szülessenek

A tasmán ördögök háromezer évvel ezelőtt haltak ki Ausztráliában, de most egy természetvédő szervezet tevékenységének köszönhetően ismét elszaporodhatnak a kontinensen az állatok.

A tasmán ördög egy veszélyeztetett állatfaj, ami jelenleg kizárólag Tasmániában él, de ott is a kihalás fenyegeti egy gyógyíthatatlan rákbetegség, az állatok pofáját megtámadó fertőző arcdaganat miatt. A kontinentális Ausztráliából valószínűleg a dingók irtották ki őket háromezer évvel ezelőtt, ám most az Aussie Ark nevű természetvédő szervezet azon dolgozik, hogy újra elszaporítsa ezt a húsevő, erszényes ragadozót – írja a Telex.

Tavaly júliusban 15, szeptemberben pedig további 11 erszényes ördögöt helyeztek ki egy 400 hektáros védett területre, Sydneytől 300 kilométerre északra. Nemrégiben kiderült, hogy a tenyésztési program sikerrel járt: bejelentették, hogy hét tasmánördög-kölyök született a rezervátumban, ráadásul mind teljesen egészségesek. A nyolckilós súlyt is elérő tasmán ördög az emberre csak akkor veszélyes, ha megtámadják. Alapvetően más őshonos állatokkal vagy elhullott állatok tetemével táplálkozik. Az Aussie Ark szerint az elszaporodásuk megoldást jelenthet az elszaporodott rókákra és a sok elvadult macskára, melyek sok kárt okoznak Ausztráliában. Egyelőre az erszényes ragadozókat kerítéssel védik az autóutaktól és betegségektől, később azonban el akarják szaporítani őket körülkerítetlen területeken is.

Kirándulj el Ausztráliába az nlc cikkeivel:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top