nlc.hu
Szabadidő

A héten szabad szemmel is látható lesz a Vénusz

Egy távcsővel a héten még a Vénusz alakját is kiveheted az ablakodból

Különösen fényesnek fog tűnni a héten a Földhöz legközelebbi bolygó, a Vénusz, ami akár szabad szemmel is látható lesz.

Az Esthajnalcsillagként is ismert égitestet nagyjából fél órával napnyugta után pillanthatjuk meg nyugati, északnyugati irányból, és egész héten különösen fényesnek fog tűnni – írja a CNN-re hivatkozva a 24.hu.

A Vénusz (illusztráció: Pixabay)

A Vénusz (illusztráció: Pixabay)

A Hold után ez lesz a második legfényesebb objektum az éjszakai égbolton. Robert Massey, az Egyesült Királyság Királyi Csillagászati Társaságának igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Vénusz nem úgy pislákol, mint a csillagok, ehelyett stabil fénye van, ami megkönnyíti azt, hogy észrevegyük. Várhatóan szabad szemmel is jól látható lesz, de akinek egy távcsöve is lapul odahaza, annak segítségével akár az alakját is jól kiveheti majd. Látszólag a formája folyamatosan változik, ahogy a Nap és a Föld között kering: a jelenség a holdciklusra hasonlít. 2019-ben hasonló égi jelenséget kapott el az MTI fotósa, melyen a Hold és a Vénusz mellett a Jupiter is látható volt. Más égi izgalmak is várhatóak a héten, például szerdán egyes régiókból teljes holdfogyatkozást lehet majd megfigyelni, azonban ez hazánkból csak online lesz követhető. Május 26-án nálunk a Hold éppenséggel a szokásosnál jóval nagyobbnak fog tűnni.

A Vénuszról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top