nlc.hu
Szabadidő

Názli Szábri tragikus élete

Elszegényedve halt meg Kaliforniában Egyiptom egykori első asszonya, Názli Szábri

Názli Szábri Egyiptom első modernkori királynéja volt. A gyönyörű és felvilágosult gondolkodású asszony életét azonban tragédiák sorozata árnyékolta be.

Názli Szábri 1894-ben, török-francia arisztokrata családban született Egyiptomban. Apja mezőgazdasági miniszter és Kairó kormányzója volt. Édesanyja halála után testvérével együtt Franciaországba küldték internátusba. 1918-ban házasságba kényszerítették török ​​unokatestvérével, Khalil Szábrival, a frigy azonban mindössze 11 hónapig tartott.  A válást követően a neves politikai aktivista, Safiya Zaghloul házában élt, itt ismerkedhetett meg a nő unokaöccsével, Saeed Zaghloullal, aki eljegyezte, később azonban a jegyességet felbontották.

I. Fuád, Egyiptom uralkodója egy kairói operaelőadáson pillantotta meg először Szábrit. A nála 25 évvel idősebb szultán 1919-ben megkérte a kezét, majd még abban az évben összeházasodtak. A fiatal feleségre nagy nyomás nehezedett, hogy trónörököst szüljön a szultánnak. 1920-ban aztán világra jött az uralkodópár fia, Fárúk. A szultána hivatalosan csak ezután költözhetett egy palotába a férjével. Az ezt követő években további négy lányuk született: Fauzija, Fáiza, Faika és Fathijja. 1922-ben Egyiptom névleges függetlenséget kapott, az uralkodó ekkor felváltotta a szultáni titulust királyira.

Názli Szábri

Názli Szábri (Forrás: Wikipedia)

A tanult és szabad szellemű Názli egy ottomán stílusú háremben élte mindennapjait, ahonnan csak kivételes alkalmakkor mozdulhatott ki. Miközben modern, felvilágosult elképzelései voltak a nők társadalmi szerepéről, szigorú korlátozások közé kényszerült és férje fizikailag is bántalmazta. A megaláztatások hatására egy alkalommal öngyilkosságot kísérelt meg, nagy mennyiségű aszpirint vett be, de megmentették az életét.

Miután I. Fuád 1936-ban meghalt, a fia, Fárúk lépett a trónra, Názli pedig anyakirályné lett. Az új királyt azonban bosszantotta anyja irányító természete, különösen pedig, hogy az államügyekbe is bele akart avatkozni. Az anya és fia közti feszültséget tovább növelte, hogy Názli szerelembe esett Ahmed Hassanein pasával, az uralkodó egyik tanácsadójával, akihez szeretett volna feleségül menni, Fárúk azonban úgy érezte, mindezzel elárulná az édesapja emlékét. A házasságkötésre végül nem került sor, a pasa 1946-ban autóbalesetben veszítette életét. 

Názli és fia viszonya akkor romlott meg végképp, amikor az anyakirályné támogatta, hogy lánya, Fathijja hercegnő feleségül menjen egy kopt keresztény férfihoz. A király válaszol megfosztotta édesanyját és húgát minden címüktől és rangjuktól. Názli ezt követően áttért a keresztény vallásra és a nevét Mary-Elizabethre változtatta.

Názli Szábri

A királyné születésnapi portréja (Forrás: Wikipedia)

Fárúk királyt 1952-ben lemondásra kényszerítették, majd az egész család száműzetésbe vonult Olaszországba. Mary-Elizabeth 1955-ben vásárolt egy 28 szobás kastélyt Beverly Hillsben, ahol Fathijjával, a vejével és két gyermekükkel élt. Sosem lépett többé Egyiptom földjére, de 1965-ben részt vett fia temetésén Rómában. 

Fathijja később elvált a férjétől és a kastélyt is el kellett adniuk. Mary-Elizabeth és lánya egy kis lakásba költöztek Los Angeles Westwood városnegyedében. A hetvenes évek középére teljesen eladósodtak, ezért kénytelenek voltak elárvereztetni megmaradt ékszereiket, végül azonban még így is a csődbíróságon kötöttek ki.

Anvar Szadat elnök 1976-ban felajánlotta nekik, hogy visszatérhetnek Egyiptomba, ám Mary-Elizabeth erre nem volt hajlandó. 1978-ban, 83 évesen, Kaliforniában hunyt el.

via

Még több különleges élettörténet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top