nlc.hu
Szabadidő

Elektromos rollerek a Balaton déli partján

Az önkormányzatok szedik össze a szanaszét hagyott elektromos rollereket a Balatonon

A szolgálató szerint ez egy környezetkímélő közlekedési eszköz, a Balaton déli partjának lakosai viszont így sem szeretik, hogy a főváros után náluk is feltűntek az elektromos rollerek.

A Balatonról tudósít a Sonline, miszerint: ellepték a szanaszét hagyott rollerek, az út szélére, a járdára, a kerékpárút közepére sok esetben balesetveszélyesen letett járművek miatt panaszkodnak sokan a Balatonon, sőt volt, aki rendőrt hívott a háza előtt magára hagyott  elektromos roller miatt. “Mindenféle engedély nélkül rakták ki őket – mondta a lapnak Kenéz István, Balatonlelle polgármestere. – A helyiek többsége egyáltalán nem örül az új közlekedési lehetőségnek. Ha nem gyűjti be a szolgáltató, akkor az önkormányzat fogja.” Kenéz figyelmeztetését másnapra tett követte, a városban begyűjtötték a rollereket.

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

Balatonfenyves sem örül az e-rollereknek, a problémát ott is az önkormányzat vette kezelésbe. “Áprilisban egyeztettünk a szolgáltató céggel, és akkor megígérték, hogy nem úgy fogják csinálni, ahogy tavaly Alsóörsön kezdték – mondta a Sonline-nak Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester. – Ennek ellenére a szolgáltató mindenfajta előzetes tájékozódás és engedélykérelem nélkül kitelepítette a járműveit.”

Az elektromos rollereket elszállíttatta a feny­vesi önkormányzat, a tulajdonos pedig a tárolás költségének megváltását követően viheti el a rollereket. Lelle és Fenyves mellett Balatonbogláron sem rózsás a helyzet, a helyieket ott is zavarják az e-rollerek. Fonyód polgármestere, Hidvégi József szerint az e-rollerek talán arra is megoldást nyújthatnak idővel, hogy kevés a taxi a városban, de megjegyzi, hogy “kulturáltan kellene használni ezeket az eszközöket. Megkerestem a céget, és szabályozni fogjuk a működésüket. Nem lehet a jövőben mindenhol otthagyni a rollereket, az alkalmazás tudja ezt, csak egy módosítás szükséges hozzá.”

A Sonline-nak az üzemeltető cég képviselői elmondták, hogy a rollerekkel nem káosz teremtése a céljuk, hanem épp ellenkezőleg: zöldebb közlekedést szeretnénk meghonosítani Magyarországon. Egy teljes töltéssel akár 24 kilométert is meg tud tenni egy villanyroller. A bicikli mindezt akkumulátor nélkül teszi – ha már a környezetkímélésről beszélünk. 

Noha drágult a bringa, ettől még megéri: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top