nlc.hu
Szabadidő

A felhők szerepe a globális felmelegedésben

Egyre felhősebb az idő, de ettől csak durvább lesz a felmelegedés

Riasztó eredményekre jutottak az új kutatások.

Az üvegházhatás nem csak a hőmérsékletet emeli, hanem megváltoztatja a felhők összetételét és viselkedését is – mutat rá egy új kutatás. A felhők, amelyek elvileg hűthetnék is a felszínt, ezek után éppen hogy tovább melegítik a klímát. A felhőképződésben várható változások becslése az éghajlatváltozás bonyolult kirakósának egyik legfontosabb része – fogalmaz az eredményeket ismertető Másfélfok. Az éghajlatváltozással foglalkozó ismeretterjesztő oldal szerint a felhőzetnek akár hűtő hatása is lehetne, az eddigi kutatási eredmények az ellenkezőjét mutatják. A szemünk láttára zajlik az átbillenési folyamat, hogy a felhők összességében nem hűteni, hanem erősítve a klímaváltozást, tovább fogják melegíteni a légkört, ha így folytatjuk.

Az alacsony szintű (0-2 km) és bizonyos középszintű (2-5 km) felhők napernyőként védik a bolygót a Napból érkező rövidhullámú sugárzástól, visszaverve annak körülbelül ötödét – magyarázza a cikk. Eközben a magas szintű (7-13 km) felhőzet visszatartja a Föld által kibocsátott hosszúhullámú sugarakat. Az előbbi folyamat hűti a légkört, az utóbbi fűti, és a két folyamat nincs egyensúlyban. Napjainkban még a hűtő hatás érvényesül, de az eddigi kutatási eredmények arra utalnak, hogy az éghajlatváltozás felhőzetre kifejtett hatása globális átlagban a melegítő hatás felé billenti majd el a mérleget.

Felhők

Forrás: Getty Images

Bár a felhők kettős szerepében egyelőre átlagosan a hűtő hatás bizonyul erősebbnek, a felmelegedés hatására a felhők is mozgásba lendültek. A magas szintű felhőzetek esetén a magasságukban emelkedés figyelhető meg, melyek így még több hőt tartanak meg. Eközben az alacsony és középszintű felhőzet esetén átlagosan a pólusok felé irányuló elmozdulás figyelhető meg. Ez azt eredményezi, hogy az amúgy is kevesebb napsugárzást kapó magasabb földrajzi szélességeken védik majd napernyőként a bolygót a sugárzástól, míg az alacsonyabb szélességeken az árnyékoló hatás hiányában többletsugárzás érkezik a felszínre, ami melegedést okoz. 

A további részletekért melegen (bocsánat) ajánlott az eredeti, nagyon-nagyon tanulságos és kifejezetten riasztó tudományos cikk.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top