Szabadidő
Szponzorált tartalom

Hatalmas kis hazugságok (X)

Ha valami jól működik, azt érdemes újra és újra elővenni: amikor Paolo Genovese 2016-ban bemutatta a Teljesen idegenek című filmvígjátékát, a nézők és a kritikusok egy emberként csaptak a homlokukra – na végre, ez kellett nekünk!

Az alapötlet pompás: zárjunk össze egy estére egy lakásba hét embert, akik évtizedek óta ismerik egymást, közeli jóbarátok, vagyis semmiféle titkuk nincs a másik előtt. Ugye már mindenki rájött a folytatásra? Bizony, ahogy haladunk előre a történetben, abból a bizonyos szekrényből egyre félelmetesebb csontvázak kerülnek elő, és lassacskán kiderül, hogy valójában senki nem tud semmit a másikról…

Hatalmas kis hazugságok (X)Meg kell hagyni, kiváló a recept, de mint minden finomság esetében, az alapanyagon túl az elkészítés módjától is sok függ. A Teljesen idegenek licensz lett: alig öt év alatt jó másfél tucatnyi filmváltozata készült Görögországtól Kínáig, Lengyelországtól Japánig, mindenütt jegyeladási rekordokat döntögetve. Ne feledkezzünk meg a magyar verzióról, Goda Krisztina BÚÉK című feldolgozásáról sem, amit a rajongók ezúttal összevethetnek az olasz eredetiből készült színdarab legelső magyar nyelvű bemutatójával: a Játékszín 2018-as premierje most a Városmajorba érkezik.

Jók a szerepek, mivel majdnem mindenki hazudik.” – Czukor Balázs, generációjának egyik legizgalmasabb rendezője mondja ezt a darabról. Az egymás átejtésére, kacagtató félreértésekre és irányt tévesztett üzenetekre szabott alapanyag a Játékszín előadásában fokozatosan komorodik el. A rosszkor érkező mobilhívások és a kínos sms-ek ugyanis olyan hazugsághálóról rántják le a leplet, amiből végül már lehetetlenség lesz kikeveredni.

Hatalmas kis hazugságok (X)És hogy a dramaturgiai erényeken túl miben áll a darab titka? Tetszik vagy sem, a hazugság az emberi alaptermészet része: figyeljük csak meg, egy nap hányszor csúsztatunk, füllentünk, netán hallgatunk el dolgokat családtagjaink, barátaink vagy munkatársaink előtt. Többnyire a jó szándék vezet minket, óvjuk szeretteinket, de az évezredes tapasztalat alapján mégis úgy tűnik, hogy az őszinteség kifizetődő, máskülönben félő, hogy teljesen idegenekként végezzük majd…

Hatalmas kis hazugságok (X)A többek életében sorsdöntőnek bizonyuló vacsorára kifejezetten erre a bemutatóra összeállított, remek színészcsapat kapott meghívót: Martinovics Dorina, Lévay Viktória, Erdélyi Tímea, Kolovratnik Krisztián, Debreczeny Csaba, Makranczi Zalán és Nagy Sándor keresi a kiutat a tévedések egyre tragikusabb vígjátékában. Az újabb meg újabb, tökéletesen időzített fordulatok és lelepleződések, meglepetések és titkok feltárulásával pedig a néző is rádöbben arra, ami világszerte felrobbantotta a mozi- és színházpénztárakat: igen, a mi kis öncsalásainkat is látjuk ezen az estén.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top