Szabadidő

Mennyire jó választás a Mountain Bike kerékpár? (x)

A magasságunkhoz és a közlekedési stílusunkhoz jól illeszkedő kerékpár nem fog csalódást okozni, továbbá a megfelelő bicikli javíthatja a vezethetőséget és biztonságot ad, segít a kihívást jelentő túrák leküzdésében. Jelenleg a Mountain Bike vagy rövidebb nevén az MTB nagyon népszerű. Alábbi cikkünkben néhány észrevétellel igyekszünk hozzájárulni a leginkább hozzánk illő kerékpár kiválasztásához.

Mennyire jó választás a Mountain Bike kerékpár? (x)
Hódítsuk meg a hegyeket kerékpárral!

Az MTB névből következtetve ezeket a bicikliket a sport és a versenyszerű terephasználat céljából hozták létre, ezért az ilyen eszközökkel könnyen száguldhatunk még a nehezebb hegyi szakaszokon is. Azonban, ha sportszerűen szeretnénk űzni ezt a tevékenységet, akkor már szükséges egy profibb gép. A Forever F24T1B MTB-HT típust már 160 ezer forintért beszerezhetjük, ha vegyes használtra (földúton és hegyi szakaszokon való közlekedés) szeretnénk ilyen terméket vásárolni, akkor az olcsóbb és 21 sebességes Vigor Maran Mountain bike-ot 60 és 70 ezer forintos árkategóriában vehetjük meg az online üzletekben. A vásárlói tájékoztatót minden esetben olvassuk el, mert a legtöbb esetben dobozban és összeszerelés nélkül történik a kiszállítás.

Ha az úgynevezett hobby körbe tartozunk, akkor nézzünk körül a 29-es méretű gépek közt, az ilyen biciklik kerékmérete hasonló a cross- és trekking eszközökével, így az aszfalton történő túrázáshoz felszerelhetünk simább felületű gumit, a terepezéskor pedig vissza lehet tenni a bütykös kialakítású terepgumikat. Egy jól felszerelt kerékpáros műhelyben vagy boltban tudnak ebben segíteni.

A hegyi meneten kívül, aki olyan helyen lakik, illetve ahol több kilométert sárban, vagy földúton kell tekernie, vagy télen a nagy hóban annak nagyon jó társa lehet az ilyen kétkerekű.

Technikai paraméterek

Alumíniumból, karbonból, vagy acélból legyen a váz? Korábban szinte meghatározó volt az acél a bicikligyártásban, de később a könnyedebb és szemrevalóbb alumínium előtérbe került. Az árak tekintetében olcsóbbak, viszont hajlamosabbak a korrózióra és nehezebb kialakításúak. Például esős időben rongálódik a kerékpár, ha nincs megfelelően tárolva, illetve, ha lakóhelyünkön nincs lift, akkor cipelhetjük napi szinten.

A karbon a prémium kategóriás vázanyag. Nagyon könnyű, merev, ennek ellenére komfortos, de törékeny és költséges.

A hegyikerékpárok mérete: szabványos méretekben (S, M, L) vannak, és általában márkákon belül hasonlóak. Sok gyártó olyan mérettáblázatot tartalmaz, amely felsorolja az egyes méretek magasságtartományát. A legtöbb online boltban figyelmesen nézzük meg az egyes termékekhez tartozó leírásokat.

Teleszkópos, vagy nem teleszkópos? A teleszkópos kerékpár és a hátsó felfüggesztés a hétköznapi bringásnak a komfort érzését jelenti, egy mountain bike-os számára sokkal nagyobb ellenőrzést a gép felett. Ennek eredményeként, a teleszkóp fontosságát és kvalitását szintén a felhasználási mód határozhatja meg.

A fék jelentősége! Az alap és felsőkategóriás kerékpároknál az úgynevezett a „V” -fékek játszanak döntő szerepet. Praktikus felszerelés, viszont nedves vagy sáros szakaszon már nem kielégítő.

A mechanikus tárcsafékek szinte minden időjárási helyzetben jól teljesítenek, ugyanakkor rendszeres után állítást igényelnek. A hatékony mechanikus fékek helyett a hidraulikus féket tartalmazó kerékpárok már jobb megoldást kínálnak Megbízható, erős, gondozásmentes anyagok, azonban figyeljünk arra, hogy amikor szükséges, cseréljük a fékbetétet. Aki pedig hétköznapi értelemben szeretne MTB-vel kerekezni, az a „V” – fékes gépet nagyon jól ki tudja használni.

Mennyire jó választás a Mountain Bike kerékpár? (x)A döntés

Egy biztos, normál városi közlekedésre nem érdemes MTB kerékpárt vásárolni. Túrázásra, hegyi kerékpározásra ideális az ilyen bringa. Vásárlás előtt nézzünk szét alaposan az online kereskedők sokoldalú árukínálata között és leginkább a hosszabb távon jól működő terméket keressük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top