nlc.hu
Szabadidő
Kevesebb jutalmat kapnak paralimpikonok mint az olimpikonok

Ennyivel kevesebb jutalmat kapnak a paralimpikonok az olimpikonoknál

A tokiói paralimpián szerzett aranyéremért 25 millió forint jár, míg ha valaki a nyári játékokon áll a dobogó felsőfokára, 50 milliós jutalmat kap.

A tokiói paralimpián a magyar küldöttség összesen 16 érmet szerzett, sportolóink 7 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal térnek haza. Az állam nemcsak az olimpikonokat, hanem a paralimpikonokat is pénzjutalommal díjazza: az aranyérmesek 25, az ezüstöt szerzők 17,85, a bronzérmesek pedig 14,25 millió forintot kapnak, míg a negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyezés 1,4 millió forintot ér. Mindegyik összeg kisebb, mint az, amit azok a magyar sportolók kapnak, akik a nyári olimpia versenyszámaiban az első nyolc helyen végeznek, hiszen az elsők 50 milliót kapnak, a másodikok 35,7 milliót, a harmadikok 28,5 milliót, de még a nyolcadik is 2,8 millió forinttal gazdagodik. 

„Bármekkora legyen is a jutalom, rossz üzenete van annak, ha a parasportolók kevesebbet kapnak. Főként, mert egy fogyatékkal élő nem az alapján választ sportágat, hogy miben tehetséges, hanem hogy melyik létesítménybe tud bemenni. Egyébként pedig senki nem gondolhatja komolyan, hogy valaki a milliós tételekért csinálja végig négy év munkáját, bár ha igen, neki ugyanúgy jár a tisztelet” – idézi a Blikk Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszót.

A vasárnap véget ért paralimpia legsikeresebb magyar versenyzője egyébként az úszó Pap Bianka volt, aki egy arany és két ezüstérme mellett egy negyedik, egy ötödik és egy hetedik helyezést is elért, így összesen 64,9 millió forintot keresett. Közel hasonló jutalomban részesül az ugyancsak úszó Konkoly Zsófia, ő 63,5 millió forintos jutalmat érdemelt ki, Ekler Luca atléta pedig 27,8 millió forintot kap. 

paralimpia

Ekler Luca paraatléta viszi a magyar zászlót a tokiói paralimpiai játékok záróünnepségén az Olimpiai Stadionban 2021. szeptember 5-én (Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd)

Még több hír a paralimpiáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top