nlc.hu
Szabadidő

Óriás mohaállatot fogtak a Dunán

Gusztustalan mohaszörnyet fogtak a Pilismaróti-öbölben

Undorító, zselés-kocsonyás állagú óriás mohaállatot fogtak ki a Dunából.
Óriás mohaállat

Focilabda méretű óriás mohaállatot fogtak a Dunán, a Pilismaróti-öbölben – írja a Pecaverzum.

A szörnyeteget még augusztus elején kifogó Noémi azt mondta, első ránézésre nagyon rémisztő volt, aztán már nem annyira. Elkezdtek utánanézni, hogy mivel állnak szemben, végül az édesapja mondta, hogy egy mohafajtáról van szó.

Az állaga undorító volt: zselés, kocsonyás. A botot, amire rátapadt, ahogy mozgattuk, úgy mozgott ez a labda kinézetű moha is egyben

 – nyilatkozta a portálnak Noémi.

Erről a példányról van szó:

Az óriás mohaállat jövevénynek számít, először tíz éve találkoztak vele Magyarországon. Azóta egyre jobban terjed, bár egyelőre nem tudnak róla, hogy ökológiai szempontból problémás lenne. Nevével ellentétben parányi, néhány milliméteres élőlény, de telepekbe összeállva hatalmas gombócot formáz. A telep belsejét viszonylag kemény, kocsonyás anyag tölti ki, melyet a szorosan egymáshoz tapadó egyedek termelnek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság már korábban figyelmeztetett, hogy a Tisza-tóban egyre több az óriás mohaállat, természetes ellenségét nem ismerjük, ezért elképzelhető, hogy a jövőben gyors szaporodásnak indul a nem túl bizalomgerjesztő faj a Tisza-tavon.

(Kiemelt kép: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – Kiss Ferenc)

Bizarr állatok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top