nlc.hu
Szabadidő

20 éves a Nemzeti Táncszínház

20 éves a Nemzeti Táncszínház – fantasztikus évaddal ünnepli a jubileumot

A világjárvány teremtette kaotikus időszakban a Nemzeti Táncszínház sok más művészeti ághoz hasonlóan szinte kizárólag csak online előadásokat tarthatott. Most, az enyhülésnek köszönhetően az intézmény végre újra színes, változatos programokat kínálhat a magyar tánckedvelő közönségnek – ami azért is jelentőségteljes, hiszen a színház idén ünnepli 20. születésnapját. Az évforduló kapcsán Ertl Péter igazgatóval beszélgettünk.

A Nemzeti Táncszínház befogadó színházként a nemzetközi kapcsolatok mellett elsődlegesen a magyar tánctársulatoknak biztosít fellépési lehetőséget, amely nagyjából negyven társulatból, illetve kisebb, akár egy-két fős kamara- vagy szólisztikus produkciókból álló, színes előadóművészeti közösséget jelent. A változatosság a rengetegféle táncstílusban is megjelenik: a néptánctól a klasszikus baletten át a kortárs táncig minden megtalálható a repertoárban, ráadásul ezek nem kizárólag a felnőtt közönségnek szólnak, az ifjúsági és gyermek közönség ugyanúgy megtalálja a maga ízlésének való műfajt és előadást.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Fotó: Kaszner Nikolett

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója (Fotó: Kaszner Nikolett)

„Az elsődleges és legfontosabb szándékunk az, hogy találkozási pontot hozzunk létre a táncot szerető közönség és a profi táncművész előadói közösségünk között. A célunk az, hogy minél több ember minél színvonalasabb és színes táncelőadásokhoz jusson hozzá, ezáltal a műfaj megkapja azt a társadalmi elismertséget és érdeklődést, mely megilleti – mondja Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. – A műsorszerkesztésünk alapelve, hogy először betervezzük a premier előadásokat, amelyek újonnan születnek, majd pedig azokat a repertoárdarabokat, melyeket már korábban bemutattunk, de mindenképp szeretnénk még több nézőnkkel megosztani. Bérleteket is indítunk, illetve különböző tematikus programok mentén hirdetünk előadásokat. Mindig figyelünk arra, hogy egy-egy hónapban a fontos és jeles társulatok mindig helyet kapjanak az előadásokban.”

Scapino: The Great Bean, Fotó: Bas Czerwinski

Scapino Ballet Rotterdam: The Great Bean, Fotó: Bas Czerwinski

2002-ben a Nemzeti Színház megnyitásával a táncszakma a Karmelita kolostorban kapott lehetőséget arra, hogy attól kezdve önálló intézményként szervezze az előadásokat. Előtte mintegy 20 évig a Táncfórum intézménye működött, vezetői, Galambos Tibor és Török Jolán addig különböző bérelt befogadóhelyeken, színházi épületekben szervezte a táncelőadásokat. Amikor 2006-ban megnyílt a Művészetek Palotája, az intézmény további előadási napokat kapott a MÜPA fesztiválszínházában. Majd 2019-ben egy újabb időszak indult el: a Millenáris Parkban átadták az új Nemzeti Táncszínház épületét és immár több mint két éve ebben a csodálatos, a tánc szempontjából minden igénynek megfelelő technikai felszereltséggel és adottságokkal rendelkező épületben állíthatják színpadra a nagy sikerű előadásokat.

A járvány alatt sem akadt meg a szakmai munka

Mint mindenre, az elmúlt időszakban a táncművészetre is árnyékot vetett a világjárvány, de a Táncszínház dolgozói ez idő alatt is magas színvonalon látták el szakmai feladataikat. A 2020. márciusi zárások ugyan nehéz körülményeket teremtettek, ám hamarosan éltek a lehetőséggel, és az előadásokat online streamelték.

„A táncművészeknek a legfontosabb a napi gyakorlás: szeretjük emlegetni, hogy ha egy napig nem gyakorlunk, akkor azt megérezzük mi magunk, ha két napig nem gyakorlunk, azt megérzi a mesterünk, ha már három napig nem gyakorlunk, akkor azt már a közönség is megérzi. Így a mindennapi rendszeres tréning és gyakorlás a járvány idején is létszükséglete volt a táncművészeknek. Egészen 2021 májusáig így dolgoztunk, nagyon sok előadást bonyolítottunk le az online térben. A társulatok ugyanúgy megérkeztek a színházba, bepróbálták a darabot, majd előadták az előadást. Ugyan nem tudtunk közönséget fogadni, de így a saját lakásukban láttuk őket vendégül, hogy online legyenek részesei a nagyszerű előadásoknak.

A táncművészet a legrövidebb ideig működő profi pálya, így fontos, hogy minél gazdagabb és minél színesebb előadáslehetőségeket kapjanak a művészek. Míg egy színész egy egész életen át játszhat, addig a táncművészet ideje mindössze 10-15, jó esetben 20 év, mely alatt a csaknem nyolc-tíz éves tanulási folyamat után kell lefutni egy tartalmas és egész művészi pályát.

Genfi Balett - The Ballet of the Grand Théâtre de Genève, Fotó: Gregory Batardon

Genfi Balett – Glory (Fotó: Gregory Batardon)

Különleges évad közeleg

A 2021-22-es színházi évad több szempontból is kiemelt lesz: egyrészt a Nemzeti Táncszínház 2001. december 1-én nyitotta meg kapuit, így ebben az évadban ünnepli a 20. jubileumát. Ennek kapcsán egy film és egy könyv is készül az intézmény eddigi útjáról, illetve több programsorozat is jön:  a társulatok egy 16 előadásból álló gálasorozattal köszöntik a Táncszínházat. Magát a decemberi jubileumot idén rendhagyó módon nem előadással ünneplik meg, hanem a táncművészek bálját rendezik majd meg.

„Általában február-március környékére szerveztük meg az éves táncfesztiválokat, ez most a Covid miatt szeptemberre csúszott. A terveink szerint ebben az évadban így most két fesztivált fogunk szervezni, az egyik Budapest Táncfesztivál most szeptemberben lesz, a következő pedig április 29-én, a tánc világnapján kerül megrendezésre. Azokat az előadásokat, melyek a Táncszínház színpadán létrejönnek, igyekszünk eljuttatni a vidéki befogadó  nagyvárosokba is, így együttműködünk a Veszprémi és a Pécsi Táncfesztivállal, az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivállal is, valamint már 19. alkalommal rendezzük meg a Keszthelyi Táncpanorámánkat, a keszthelyi Balaton Színházban egy 4 darabos előadássorozat keretein belül.”

Nemzetközi sztárok a színpadon

A nemzetközi táncszakmával egyeztetve a magyar fél évekkel előre megtervezi a fellépéseket ahhoz, hogy a külföldről idehozott előadások biztosan megvalósuljanak. A Budapest Táncfesztiválon idén három külföldi társulatot látnak majd vendégül:

– a nyitás estéje a svájciaké lesz, a Genfi Balett két előadással mutatkozik be nálunk

– a másik külföldi fellépő a Scapino Ballet Rotterdam: a holland társulat három, egymástól műfajában jelentősen eltérő produkciót hoz el Budapestre

– a harmadik külföldi fellépő a fesztivál záró előadásaként a tanzmainz kortárs tánctársulata lesz.

tanzmainz_Sharon Eyal-Soul Chain, Fotó: Andreas Etter

tanzmainz/Sharon Eyal: Soul Chain, Fotó: Andreas Etter

A hazai fellépők is emlékezetesek lesznek

  • Az idei Budapest Táncfesztivált a hazai táncművészet egyik meghatározó előadója biztosan felejthetetlenné teszi: a Kossuth-díjas Ladányi Andrea hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel osztja meg a teret, akikkel eddigi pályája során együtt alkotott.
  • Három hazai együttes is bemutatóval gazdagítja a rendezvényt: a Don Quijote a Feledi Project előadásában, a Chaos | The Waves című táncmű a Győri Balett előadásában, valamint a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje is várja a közönséget.
  • A Szegedi Kortárs Balett legújabb előadásaival érkezik: a The Black Paintings és a Blue című táncjátékot mutatja be, a Gangaray Dance Company darabjában öt kivételesen tehetséges táncművész a tiszta tánc erejével nyűgöz le minket, Frenák Pál egy új kompozícióban idézi meg idén negyvenéves munkásságának esszenciális elemeit.
  • Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabja utazásra invitál minket térben, időben, gondolatban és lélekben.
  • Az új szereplőkkel és alkotótársakkal kiegészült Kovács Gerzson Péter – TranzDanz bemutatója, Az utolsó csárdás a csárdás-sorozat záró darabja.
  • A Duna Táncműhely az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve mutatja be A tizedik menyasszony című táncszínházi előadását, amely a férfibúcsú ünnepe ihlette, A tizedik vőlegény „női változata”.
  • A Székesfehérvári Balett Színház az örök klasszikust, a Hattyúk tavát állította színpadra, Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világának képpé formálásával.
  • A Badora Társulat KINGDOM című előadása felteszi azt a nem mindennapi kérdést, hogy valóban csakis annyi lenne-e a teljes valóság, amit érzékelünk a világból.
  • A Duda Éva Társulat legújabb produkciója, a RAMAZURI látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád.
  • Az idén 30 éves Budapest Táncszínház Egyszer visszatérsz című két részből álló estjének első felében öt vendég koreográfus – Földi Béla tanítványai és korábbi Budapest Táncszínház tagok készítenek rövid koreográfiákat táncművészeiknek, az est második felében pedig Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája lesz látható.

A táncművészetet szerető, a Táncszínház műsorait rendszeresen követő réteg mellett az is megtalálhatja az előadásokban a magának tetszőt, aki eddig nem volt rendszeres látogatója a Táncszínháznak, legyen az felnőtt vagy egész kicsi, külföldi vagy magyar. Hiszen a tánc által közvetített szépséget és üzenetet bárki képes befogadni, nyelvtől, kortól és hovatartozástól függetlenül.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top