nlc.hu
Szabadidő

Oké, ha a puncid más mint a pornóban

Tök oké, ha a puncid más formájú és színű, mint a pornóban

Az orgazmus színlelése hülyeség, hiszen ha teljesen mást mutatunk meg abból, mi a jó nekünk az ágyban, akkor a partnernek tényleg fogalma sem lesz arról, mikor izgató és élvezetes mindaz, amit csinál.

„Ez csúcs volt!” – mondja a fiú közvetlenül élvezés után, és ezzel a mondattal kezdődik a Sex Education, azaz a Szexoktatás harmadik évada. „Nem volt rossz! De nem mentem el” – érkezik a válasz a lánytól. „De általában el szoktál menni, ugye?” „Igen, másokkal igen.”

Ez a párbeszéd előre is vetíti, hogy a Netflix sorozata a fiatalok szexuális életéről őszinte a harmadik évadban is. Továbbá azt is, hogy minden olyan tévhitet megmutat, ami gátolja a kiegyensúlyozott szexuális életet. Nemcsak kamaszkorban. Az idézet egyértelműen arról a tévhitről szól, hogy a szexnek mindenképpen orgazmussal kellene végződnie a női oldalról is, és ha mégsem jönne össze, akkor általában hazudni illik erről. Pedig ez az, amivel olyan spirálba keveredhetünk, amiből nehéz kimászni. Az orgazmus színlelése hülyeség, hiszen ha teljesen mást mutatunk meg abból, mi a jó nekünk az ágyban, akkor a partnernek tényleg fogalma sem lesz arról, mikor izgató és élvezetes mindaz, amit csinál. Ha nem segítünk a partnernek abban, hogy megismerje a testünket, akkor hiába várjuk a nagy orgazmust.

A szexuális életre hatással van, hogyan állunk a saját testünkhöz

A női orgazmusról, az ahhoz vezető útról a legnagyobb tévhitet sajnos a pornóból merítik sokan: hogy a „nők a nagy pénisztől élveznek el. A kisebb jó lehet, ha elég vastag, de a lényeg, hogy a kis faroktól egy nő sem fog elmenni”. Ez a hibás gondolat rengeteg fiatal férfit, de akár még a harminc felettieket is nyomasztja, és ennek egyértelműen a tapasztalatlanság, a pornónézés az okai. A szexben szerzett tapasztalat rávilágíthat arra, hogy minden női test más, mások vagyunk, máshogyan élvezzük, ha hozzánk érnek. Van olyan nő például, aki a csiklóját érő erős nyomástól érzi a gerjedelmet és van olyan is, akinek egyszerre van szüksége arra, hogy a csiklóját is izgassák és a behatolás is megtörténjen. Olyan nő is van, aki csak egyféle pózban, egyféleképpen tudja megélni a tetőpontot, sőt az is teljesen normális, ha egy-egy szexuális élményben nincs orgazmus egyáltalán, anélkül is jó és izgalmas lehet a testiség. 

A szexuális életre hatással van, hogyan állunk a saját testünkhöz

Fotó: Netflix

A pornó nemcsak a férfiakra van hatással a saját testükkel kapcsolatban, hanem a nőkre is, a pornófilmekben megjelenő női testek, a mellek, a szeméremtestek nem feltétlenül tükrözik a valóságot. A kipúderezett, kiretusált, agyonplasztikázott (még akár a szeméremtájék fehérítése is megtörténik, nemcsak a kisajkak kivágása) női alakok úgy hathatnak, mintha követendő példák lennének, és ez lenne az elvárás a férfiak részéről. Holott a női test rendkívül változékony: akár a menstruáció ideje alatt is felszaladhat 2 kiló. Fogyunk, hízunk, az évekkel a gravitáció hatása is megmutatkozik, és a mellek és a kisajkak változhatnak. Folyton változunk, és ez így van jól. A netflixes sorozat erre is külön rávilágít: teljesen természetes, ha más az alakja, a formája és színe a női szeméremtestnek, a kisajkaknak. Az a nem természetes és

nem oké, ha a saját testünkkel nem vagyunk jóban.

A Szexoktatás sorozat abban egyedülálló, hogy a szexről tűpontos képet mutat meg, és nemcsak azt a világot mutatja be, ahogyan a 2020-as évek kamaszai megélik a szexet. Komoly társadalmi üzenetet fogalmaz meg, amit szinte minden epizódban megkap a néző, legyen az akár egy falon lévő poszteren felírva: légy önmagad, úgy fogadjanak el, ahogyan vagy. Ez nemcsak a homoszexuálisokra vagy a transzneműekre érvényes, hanem a heteroszexuális fiúkra és lányokra is. Például az nem oké, ha a jó szexen keresztül az egyik fél igyekszik hatalmat szerezni a másik fél felett, beleszól abba, hogyan öltözködjön, megmondja, mikor és mit ebédeljen, vagy hogy hogyan járjon. Ha nem tud a partner olyannak elfogadni, ahogyan öltözködsz, ahogyan beszélsz, ahogyan viselkedsz, akkor annak a kapcsolatnak garantáltan nem lesz boldog jövője.

A szégyenérzet a legkártékonyabb

A homoszexualitással kapcsolatban is egyértelműen tisztázzák a sorozat írói azt az alapvető tévhitet, hogy az azonos neműek partnerkapcsolatában a férfiasabb fiú az aktív (behatoló) és a lányosabb fél a passzív. Valójában teljesen független a szexuális szerep attól, hogy milyen külsejű valaki, ránézésre egész biztos nem lehet megállapítani, ki milyen az ágyban. A homoszexuálisok közül ráadásul sokan unik, azaz mindkét szexuális cselekvésben jól érzik magukat. A transzneműségről is megkapjuk azt a nézetet, amit időszerű végre megismernünk, mégpedig azt, hogy ez nemcsak arról szól, hogy egy lánynak született ember férfiruhákban szeret járni. Hanem arról is szól, hogy egy transznemű sosem lesz elégedett azzal a testtel, amivel született. Hogy szégyelli a nemi szerveit, gyűlöli, ha azokhoz hozzáérnek, emiatt pedig képtelen elengedni magát annyira, hogy akár szexuális élményben legyen része. 

A szexuális életre hatással van, hogyan állunk a saját testünkhöz

Fotó: Netflix

Minden olyan törekvés pedig, ami arra irányul, hogy bármilyen szexuális irányultságú vagy nemű ember elfojtsa a vágyait, biztos, hogy nem vezet jóra. A Szexoktatás sorozat erre egyértelműen rávilágít a harmadik évaddal és az iskolai szexuális felvilágosítással: a megszégyenítés, a félelmek, szorongások keltése a szexszel kapcsolatban, az önmegtartóztatásra nevelés a legrosszabb, amit tehet bárki a fiatalokkal. A megfelelő felvilágosítás hiányában fogalmuk sem lesz arról, hol vannak a saját testük határai, ahogy arról sem, mennyire fontos a szexben a kölcsönösség, a beleegyezés. Ha pedig elmarad a megfelelő szexuális felvilágosítás, akár az iskolában, akár a szülők részéről, a fiatalok egymástól és az internetről pótolgatják majd a tudásukat és gyorsan eljutnak a pornófilmekig. Az pedig biztos, hogy nem jó, ha a pornó az egyetlen hitelesnek tűnő forrás a szexuális élet kezdetekor.

A szex nem szégyellni való, ez a sorozat legfőbb üzenete a harmadik évadban. A kölcsönös érzelmeken és beleegyezésen alapuló szexben rengeteget tanulhatunk saját magunkról, megismerhetjük a testünk működését, közelebb kerülhetünk ahhoz, akik valójában vagyunk. És végre elfogadhatjuk magunkat úgy, ahogyan vagyunk.

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top