nlc.hu
Szabadidő

Időjárás október végén

Napos, de hűvös lesz a hétvége

Keddig sütni fog a nap, de már megjelennek a mínuszok is.

Szombaton délen is csökken a felhőzet, a legtöbb helyen többnyire napos időre van kilátás kevés gomolyfelhővel. A Dél-Dunántúlon maradhatnak erősebben felhős tájak, illetve északkeleten képződik több gomoly. Reggelig a déli megyékben, illetve délután az északkeleti határszélen fordul elő néhol zápor. Az északnyugati szél nagy területen megélénkül, Sopron környékén valamint a Balaton tágabb környezetében meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 16 fok között valószínű. Késő estére 3, 10 fokra hűl le a levegő – írja a kiderul.hu.

Vasárnap az ország nagy részén derült, napos idő várható, azonban főként északkeleten napközben gomolyfelhők képződnek. Csapadék nem várható. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, csupán a Bodrogközben kísérhetik még az északias szelet időnként élénk lökések. Hajnalban nagy területen fagyhat, általában -5, +3 fok közé hűl le a levegő, a fagyzugokban azonban ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Délután 10, 15 fokos csúcsértékeket mérhetünk.

A hétvégén érdemes elmenni kirándulni, csak jól öltözzetek fel! (Fotó: Pexels.com)

A hétvégén érdemes elmenni kirándulni, csak jól öltözzetek fel! (Fotó: Pexels.com)

Hétfőn a hajnali ködfoltok feloszlását követően túlnyomóan derült, napos idő várható, majd a nap második felében nyugat felől elkezdhet megnövekedni a felhőzet. Csapadék nem várható. Sopron és a Kisalföld térségében a keleti, délkeleti szelet élénk, esetleg erős lökések is kísérhetik, míg másutt jellemzően gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali minimumok általában -5, +2 fok között alakulnak, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb, a némileg szelesebb északnyugati tájakon ennél pár fokkal enyhébb is lehet. Délutánra 10, 15 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Kedden nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró, keleten több, másutt néhány órás napsütés valószínű. Reggelre foltokban köd képződhet. A Dunántúlon, különösen annak nyugati, délnyugati részén kisebb eső, zápor előfordulhat. Kezdetben délkeleti, keleti, majd változó irányú lehet a légmozgás, mely többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul az ország délnyugati felén, míg északkeleten még nagy területen fagyhat, arrafelé jellemzően -5 és +1 fok várható. A maximum 9 és 15 fok között valószínű, a felhősebb nyugati tájakon mérhetjük az alacsonyabb, a naposabb keleti tájakon a magasabb csúcsértékeket.

Szerdán eleinte többnyire erősen felhős, vagy borult idő ígérkezik, majd napközben szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, több órára a nap is kisüthet. Kezdetben még a Dunántúlon kisebb eső, zápor előfordulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A minimumok -2 és +8, a maximumok 11 és 16 fok között alakulhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top