nlc.hu
Szabadidő

Nemzetközi kutatás a szexuális szokásokról

Magyar kezdeményezésű nemzetközi kutatás indul a szexuális szokásokról

A kérdőív 24 nyelven elérhető, kitöltése uszkve 25-30 percet vesz igénybe.

Magyar kutatók kezdeményezésére International Sex Survey néven nagyszabású, nemzetközi együttműködésben létrejött tudományos kutatás indul, amelynek célja a szexuális viselkedés, preferenciák, motivációk, és más, a szexuális élettel kapcsolatos témák vizsgálata. A Telex (az újság egyben a kutatás hazai médiatámogatója) írása szerint a kutatás Dr. Bőthe Beáta (Montréali Egyetem Pszichológiai Tanszék) vezetésével és az ELTE Pszichológiai intézetének munkatársaival, Dr. Demetrovics Zsolt, Koós Mónika és Nagy Léna együttműködésével valósul meg. 

A résztvevő magyar pszichológusok szerint meglepő módon eddig viszonylag kevés nemzetközi adatunk van a témáról. A szexkutatást a közelmúltban – jogosan – érte az a kritika, hogy túlságosan WEIRD. A mozaikszó a kutatások célcsoportjára utal, az angol Western, Educated, Industrialised, Rich és Democratic szavakból áll. Azaz a szexualitással kapcsolatos kutatások többsége Nyugati, Tanult, Iparosodott, Gazdag és Demokratikus környezetből származó résztvevőkre fókuszált, így az eredmények kevésbé voltak kiterjeszthetők a világ egészére. Ha ezeken túl kisebb országokban vagy kisebbségi csoportokkal végeztek is kutatást, a módszerek és mérőeszközök nagy minőségbeli szórása miatt az eredmények kevésbé voltak összehasonlíthatók.

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Fontos tehát, hogy ugyanazt a kérdőívet vegyék fel több országból származó részvevőkkel, és ez az International Sex Survey fő célja. A nemzetközi kutatásban összesen 45 ország 24 különböző nyelven vesz részt, köztük olyanok is, ahol kulturális akadályokba ütközhet az ilyen érzékeny témák feszegetése, ezért is nevezhető a projekt rendhagyónak. 

A Telex szerint alapos és mindenre kiterjedő felmérésről van szó, ami a szexszel kapcsolatos alapkérdésekre éppúgy rákérdez, mint a szokatlan szexuális igényekre, a pornófogyasztási szokásokra vagy a nemi úton terjedő fertőzésekre. A kérdőívet 18 éven felüliek tölthetik ki, körülbelül 25-30 perc alatt lehet figyelmesen haladva a végére érni. Ide kattintva érhető el a magyar nyelvű kérdőív

Kép: International Sex Survey Facebook

Kép: International Sex Survey Facebook

Aki részt vesz a felmérésben, nemcsak a tudományos előrejutást segítheti, de nemzetközi, nonprofit szervezeteket is. Minden kitöltő után a projekt 50 amerikai centtel támogat egy, a kitöltő által választott, szexualitással és szexuális jólléttel foglalkozó szervezetet (például a World Association for Sexual Health-et).

(Kiemelt kép: Pixabay) 

Magyar kezdeményezésű nemzetközi kutatás indul a szexuális szokásokról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top