Szabadidő

Sáfrány sárga, moha zöld és skarlátvörös – kényelmesebb, mint a mai (x)

A sötétnek hívott középkorban jellemzően sokkal színesebben öltöztek az emberek, mint akár manapság. A társadalmi különbségek a ruhák anyagában, díszítettségében mutatkozott meg: a középréteg inkább posztót, azaz lent és gyapjút hordott, míg a gazdagabbaknál megjelent a selyem is.

A lenvászonra felvett gyapjú praktikus öltözet volt, hiszen nyáron hűtötte, télen pedig „fűtötte” viselőjét. A kizárólag kézzel varrt darabok anyagait a középkorban maguk festették az emberek a természetben is fellelhető festőnövényekkel, csodálatos, élénk színeket elérve, mint a sáfrány sárga, a moha zöld és a skarlátvörös. A zsinórokkal, mintás szalagokkal díszített darabokon a tehetősebbeknél megjelentek a gyöngyök és a drágakövek is. A hímzéssel dekorált ruhadarabok pedig szinte mindennaposak voltak.

Sáfrány sárga, moha zöld és skarlátvörös - kényelmesebb, mint a mai (x)

Ezeket a ruhadarabokat ma már igen nehéz életre kelteni, hasonló technikával, alapanyaggal elkészíteni – meséli Zsolnai-Deák Emese, a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány munkatársa, aki viseletkészítő alkotóműhelyeket vezet. A korhű készítést gondos kutatás előzi meg: régészeti leletekből és hitelességüket ellenőrzött ábrázolásokból lehet feltérképezni, hogy milyenek lehettek a középkorban a női és a férfi ruhák Magyarországon. Egy mai szabónak is kihívást jelent azokkal a technikákkal és eljárásokkal dolgozni, ahogyan anno az emberek készítették ruháikat. Rendkívüli ügyesség kell például egy-egy középkori nadrág megvarrásához, amely bár posztóból készül, mégis úgy viselkedik, mint egy harisnyanadrág és kellőképpen nyúlik, ha például a lóra ülne fel benne „gazdája”. Emese szerint egy-egy ilyen technikát vagy eljárást elsajátítani hosszú-hosszú idő, és nagyon sok gyakorlást igényel. A szabásminta könyvekben egy mai szakember számára sokszor nehezen értelmezhető szabászati módozatokat használnak.

Sáfrány sárga, moha zöld és skarlátvörös - kényelmesebb, mint a mai (x)

Egy-egy ilyen korhű viselet elkészítése igazi csapatmunka, a varrógép nélkül, kézzel készített darabokhoz mindenki hozzáteszi a magáét és akár heteken, hónapokon keresztül dolgozik rajta. Sajnos hazánkban nehéz megfelelő anyagokat lelni ezekhez a ruhákhoz, így azokat többnyire külföldről, Olaszországból, Csehországból hozatják. Bár régen a mindennapi öltözék nem számított fényűzésnek, manapság azonban nem olcsó mulatság egy korhű viselet készítése, és tulaja akár hónapokat is várhat, mire elkészül.  

Sáfrány sárga, moha zöld és skarlátvörös - kényelmesebb, mint a mai (x)

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány október 20-án útjára indított HADFIAK elnevezésű, online játéka most a fiatalok körében is népszerűsíti a történelmet, és hogy a lányok érdeklődésére is számot tartson a különböző fegyverek mellett a középkori viseletekről is szó esik benne. Izgalmas kérdések, ritkán hallott adatok, lélegzetelállító sztorik és figyelemre méltó élettörténetek, színes ruhadarabok. Az alapítvány egy olyan edukatív, interaktív játékkal rukkolt elő, amellyel a magyar történelem eddig ismeretlen arcát fedezhetik fel gyerekek és a fiatalok. Most mindenki megtapasztalhatja a magyar történelem is lehet menő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top