Szabadidő
Szponzorált tartalom

Hogyan érdemes tabletet vásárolni? (X)

A legegyszerűbb hordozható eszköz, mely magában foglalja az okostelefonok, valamint a hordozható PC-k tulajdonságait, azok a táblagépek. Ez egy olyan megoldás, amely könnyen kezelhető, nem igényel folyamatos áramellátást, és bárhol szabadon használható, ahol van internetelérés. Többféle változatban és típusban létezik. Vásárlás előtt fontos, hogy tisztában legyünk, melyek azok a szempontok, amely szerint ki tudjuk választani a számunkra megfelelő eszközt.

Ezeknek az eszközöknek elsősorban a legfeltűnőbb jellegzetes tulajdonsága a kialakítása, amely lapos palatáblára emlékeztet. Kijelzőjük igen nagy méretű, amely az előlap 75%-át teszi ki nagyjából. A felhasználók számára igen nagy élményt nyújt egy ekkora kijelző kialakítás. Előfordul, hogy a képátló 8 inch alatt van, de a legnagyobb a 12 inch feletti méret. A tulajdonságaik és méreteik alapján valahol az okostelefonok és a billentyűzettel rendelkező notebook-ok közé sorolhatóak.

Külsőre többféle színben kaphatóak, például aranysárga, fekete, fehér, ezüst, de nem meglepő ma már a kék, piros vagy több színkombinációban kapható tablet. Elsődleges kezelési felülete maga a kijelző, azaz az érintőképernyő. Ezen keresztül a leegyszerűsített alkalmazások használata igen egyszerű és könnyebben vezérelhető, mint az asztali számítógépek esetében viszont a lehetőségek erősen korlátozottak. A táblagépeknél alapvető követelmény a vezeték nélküli kapcsolatot szolgáló eszközök, ilyenek a wi-fi, bluetooth, mobilnet, valamint az olyan hasznos kiegészítők, mint a mikrofon, hangszóró, GPS, kamera, giroszkóp, gyorsulásmérő és magnométer.

Nagyon sok cég foglalkozik táblagépek gyártásával, mint például az Apple, Smart TabbyBoo, Samsung, Huawei, Lenovo, Microsoft vagy az e-Star. Árban nagyon különbözőek, mely nemcsak a márkanevet tükrözi, hanem a tudásukat és kapacitásukat is. Aki jobb és drágább táblagépbe szeretne befektetni, viszont anyagilag kissé pénztárcába nyúlós, annak érdemes kivárni azt a napot, ami évente csak egyszer van például az emag.hu-n, a Black Friday-t.

A Black Friday egy olyan nap, amelyen óriási akciók kínálkoznak még a legdrágább termékek esetében is. Ez csak egyetlen napig érhető el, így jó ha résen van az ember annak érdekében, hogy gyorsan meg tudja vásárolni a kívánt terméket. Az online felületek túlterheltek lehetnek az egyes esetekben, ilyenkor előre érdemesebb több helyen is próbálkozni, ahol megtalálható a termék. A hatékonyabb vásárlás érdekében az adatokat érdemes elmenteni (teljesen biztonságos), így időt spórolhatunk meg.

Hogyan érdemes tabletet vásárolni? (X)A különböző tabletek többségét alapvetően SIM kártyával is használhatjuk, de van köztük olyan, amiben nincs foglalat. A legkisebb bővíthető tárhelykapacitással rendelkező tablet mindössze 1GB, ettől felfelé lehet még 4GB, 8GB, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB, 1T, valamint 2T. Alapvető memória kapacitásuk lehet 1GB-4GB, valamint 6GB, 8GB és 16GB. Az alapvető funkciók mellett képesek még technológiai szempontból NFC, 4G, 3G, LTE, GNSS vagy Miracast kapcsolódásra is például.

Operációs rendszer szerint is választhatunk a több száz tablet közül, ezzel is leszűkítve a választás körét. Háromféle operációsrendszer-lehetőség jöhet szóba egy tablet esetében. Az Androidos tabletek jellemzően a legolcsóbbak. Ezek meglehetősen nyitott rendszerű eszközök, ami azt jelenti, hogy a Google Play áruházból végtelen mennyiségű alkalmazás elérhető és tölthető le. Könnyedén testre szabhatóak, viszont hiányosságai az alkalmazások és a hardver összehangolásában mutatkozik meg. Az iOS egy zártabb rendszer, viszont az Apple nagyon ügyel a teljesítmény optimatizálására. A Windows operációs rendszer a PC tabletekre jellemző, tipikus képviselőik a különböző Microsoft Surface termékek.

Legfontosabb opcionális kiegészítők lehetnek a csatlakoztatható billentyűzet (megkönnyíti a szövegbevitelt), egér (vezeték nélküli kivitelben is használható), különböző védőtokok, fóliák (védelmi funkció miatt), kitámasztók és tartók (olvasáshoz, videónézéshez vagy esetleg autóban rögzíthető típusokhoz), érintőceruza (rajzoláshoz, kézíráshoz), USB-n keresztül működő átalakítók (például HDMI csatlakozó vagy memóriakártya-olvasó).

A táblagépek mára már olyan tömegáruvá váltak, melyek már szinte minden otthonban megtalálhatóak, sőt a bennük rejlő lehetőségek miatt már egyre inkább elterjedtebb az üzleti életben is, vagy az egészségügyben, valamint az oktatási szektorban. 

A megfelelő tablet kiválasztása bármennyire is egyszerűnek tűnik, mégsem az. Mindig az legyen a fő szempont, milyen célra szeretnénk használni, és mekkora az a kapacitás, amit ki tudunk használni. Természetesen az árak is befolyásolják a döntést, viszont ne felejtsük el, hogy Black Fridaykor az árak nagyot zuhannak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top