nlc.hu
Szabadidő

Tilos fürdeni a a hévízi kifolyóban

Tilos és veszélyes, mégis sokan fürdenek a hévízi kifolyóban

Táblákat is kitettek, de ezt nem mindenki vette komolyan. Az illegális fürdőzés természetkárosító hatása miatt pedig a helyi polgármester és a természetvédelmi szervek is aggódnak.

A hévízi kifolyót, vagyis ahonnan a gyógytó vize távozik már a turizmussal, utazással foglalkozó magyar internetes oldalak is reklámozzák, és ennek meg is volt a hatása, nyáron tömegek strandoltak a csatornában és partján, ami nemcsak tilos és veszélyes, de ezzel visszafordíthatatlan károkat is okoznak a védett területen, írja a Zaol.

Az, hogy csatornánál tilos a fürdés, nem helyi rendelet, hanem törvény szabályozza, hogy vízi műtárgy 200 méteres környezetében tilos a fürdés, nyilatkozta Papp Gábor hévízi polgármester. A Hévízi-tó déli zsilipjétől 1-2 méterre déli irányban található partszakasz egyébként Keszthely közigazgatási területéhez tartozik, az ingatlan tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Fontos még tudni, hogy szerepel a lápi és szikes tavi védettséggel érintett területeket tartalmazó listán, országos jelentőségű védett természeti területnek minősül. A hatályos jogszabályok alapján a terület természetvédelmi kezelője, valamint a természetvédelmi szabálysértések ellenőrzésére jogosult szerv egyaránt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI).

Az illegális fürdőzés a járvány alatt vált kezelhetetlenné. Az első hullám idején ugyan ismét kihelyezték a fürdést tiltó, valamint az emberek közötti biztonságos távolság betartására figyelmeztető táblákat, de ezt senki nem vette komolyan. A tömeges fürdőzésnek pedig – ahogyan arra a polgármester és  BNPI is felhívta a figyelme – veszélyezteti a védett természeti területet. Az egyik problémát például azoknak az idegenhonos növényfajoknak az elterjedése okozhatja, amelyek kiszorítják az őshonos (kisvirágú fehér tündérrózsa), vagy a megőrzendő idegenhonos fajokat (nílusi fehér tündérrózsa, indiai vörös tündérrózsa, tengermelléki káka).

A  helyzet megoldására 2021 júniusában Hévíz és Keszthely önkormányzata, a rendőrség, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársainak részvételével egyeztetések kezdődtek, így kerültek ki például a tiltótáblák. A rendőrség a Zeol kérdésére elmondta, a hévízi rendőrőrs munkatársai a strandszezon kezdetével visszatérően ellenőriznek, és ha szabálysértést vagy bűncselekményt észlelnek, fellépnek, ám Papp Gábor polgármester szerint a város 112 rendőre ezt a munkát nem bírja, hiába figyelik kamerák is a területet.

Hévízi-csatorna

A Hévízi-csatorna mellett elhelyezkedő Castrum kemping 2011-ben (Fotó: MTI /Manek Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top