Szabadidő
Szponzorált tartalom

Boldog az ember, akinek mestere lehet (X)

A hagyományőrző, idős mesterek segítésére szervez támogatói gyűjtést és gálakoncertet a Hagyományok Háza. A bevételek azokhoz a muzsikusokhoz jutnak majd el, akik zenélési lehetőségeket már nem tudnak vállalni, ezért mindennapi megélhetésük gondot jelent a számukra. A több éves múltra visszatekintő kezdeményezés idén is az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületével karöltve valósulhat meg.

Boldog az ember, akinek mestere lehet (X)

Ha néphagyományaink körében vizsgálódunk, azt találjuk, hogy az idősekről való gondoskodás természetessége nagyon régi gyökerekhez vezethető vissza. Ilyen például az, hogy a régi időkben a legkisebb fiúnak a család portáján kellett maradnia, hogy ő gondozza szépkorú szüleit, és ezért cserébe megörökölhette az ősi portát. És ha fiúgyermek nem volt, akkor a leánygyermek vette magához szüleit, hogy férjével együtt gondoskodjon róluk idős napjaikban. Aki elszegényedett és családja nem volt, azt a szélesebb família fogadta be és gondozta élete végéig.

Az urbanizáció és az iparosodás sok hagyománynak véget vetett, de jól tudjuk, hogy életünk során sokféle közösségben létezünk, és a mester-tanítvány kapcsolódás egy olyan különleges emberi viszony, amely ritka értékes és ezért különösen becsülendő. Ez a kapcsolat nem csak a tudás átadásáról szól, hiszen emberként is látjuk, figyeljük azt, akitől valami fontosat tanultunk. A mesterektől kapott tudásunk hétköznapjainkba is beférkőzik, s a legváratlanabb helyzetekben jut eszünkbe egy-egy fontos mondat, tanítás vagy intés, amit tőlük hallottunk. Tanításuk hitelességét mutatja, hogy mi is továbbadjuk az utánunk jövőknek mindazt, amit tőlük útravalóként kaptunk. A népzenész mesterek a tanítás során egészségüket is kockára teszik, hiszen idővel kophatnak az ízületek, az egykor fürge ujjak lassulhatnak, az idő bizony nehezíti az egykor gond nélkül kivitelezett hangszeres játékot. A muzsikálási alkalmak elmaradoznak, és ez nagyon nehéz helyzetbe hozza azokat, akik kenyerüket a muzsikálással keresik. A tanítványok, zenészek és énekesek, akik tőlük tanulták mesterségüket, most képzeletbeli védőhálót vonnak példaadóik köré, és segíteni szeretnének, könnyebbé tenni a múló idő által támasztott nehézségeket.

Boldog az ember, akinek mestere lehet (X)

És ebben számítanak ránk is, akik örömmel hallgatjuk a zenét, amelyből őseink művészete, tudása ér el hozzánk. Ezért nem szabad tétlennek maradnunk, főleg, hogy ez esetben mi is maradandó élményeket kaphatunk. Például a december 10-én megrendezendő Gálaesten, ahol az Üsztürü Zenekar és Nyitrai Mariann, az Eszterlánc, Virágvölgi Márta és a Tükrös Zenekar, Havay Viktória és a Horsa Banda, Fekete Antal, Havasréti Pál, Koncz Gergely, a legújabb nemzedék képviseletében a Mezőségen és a Dunántúlon a Kodoba testvérek, a Turi testvérek és velük Szalóki Ági gondoskodnak a felejthetetlen hangulatról. A Gálaesten különböző támogatói  jegyek megvásárlásával vehetünk részt, de ha nem tudunk elmenni az estre, akkor sem kell szomorkodnunk, hiszen közel négy hét áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy segítő szándékunkat kifejezzük.

Boldog az ember, akinek mestere lehet (X)

Amikor a mesterek elmennek, hiányuk pótolhatatlan űrt hagy maga után. Csak a reménység marad, hogy amit átadtak, az tovább él tanítványaikban. Segítségünkkel most egész életük áldozatos munkáját köszönhetjük meg, és tehetjük könnyebbé számukra az időskor megpróbáltatásait. Ne habozzunk támogatni őket, és a lelkünk bizonyosan gazdagodni fog!

Szerző: Rácz Anna

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top