nlc.hu
Szabadidő

Gigantikus ezerlábú maradványaira bukkantak

Gigantikus ezerlábú maradványaira bukkantak

Több mint 2,5 méter hosszú és 50 kilós lehetett az az óriási ezerlábú, amelynek megtalálták a kövületét.
Ezerlábú fosszília

Teljesen véletlenül fedezték fel a tudósok az eddigi legnagyobb ezerlábú kövületét az angliai Northumberland tengerpartján. A fosszíliára először 2018-ban bukkantak rá, amikor egy nagy homokkőtömb leszakadt a Howick-öböl partjára, és a széthasadt sziklában láthatóvá vált a kövület.

Az Arthropleura néven ismert ezerlábú a feltételezések szerint több mint 2,5 méter hosszú lehetett, súlya pedig elérhette az 50 kilogrammot. Viszont a többi ezerlábúhoz hasonlóan nem volt ezernyi lába. A tudósok szerint legalább 32, de akár 64 lába lehetett – írja a BBC.

„Ritkán kerül elő egy ilyen óriási ezerlábú fosszíliája, mert miután elpusztultak, a testük általában szétesett, így valószínű, hogy a kövület egy páncél, amelyet az állat a növekedése során levedlett” – mondta Neil Davies, a Cambridge-i Földtudományi Tanszék munkatársa.

A gigantikus ezerlábú 326 millió évvel ezelőtt élt, amikor Anglia északkeleti részén sokkal trópusiasabb éghajlat uralkodott, mint manapság. A kutatók szerint magas tápanyagtartalmú étrend kellett ahhoz, hogy ekkor méretet elérjen. Ezért azt feltételezik, hogy diófélékből és magvakból álló étrendjét apró élőlényekkel és kétéltűekkel egészítette ki.

Ez a fosszília mindössze a harmadik Arthropleura, amelyet felfedeztek. Jóval idősebb és nagyobb, mint az előző két példány, amelyeket Németországban találtak.

A fosszíliát jövőre fogják a nagyközönség számára is bemutatni Cambridge-ben.

(Kiemelt kép: Neil Davies)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top